Полициите на САЩ и Италия са предприели координирани спецакции срещу големи мафиотски семейства, които се опитват да възстановят мрежата на мафията в Сицилия, съобщиха италиански следователи, цитирани от "Ройтерс".

Повече от 200 полицаи, включително служители от американското Федерално бюро за разследване (ФБР), са извършили 19 ареста от призори досега, удряйки клана Инцерило в сицилианската столица Палермо и семейство Гамбино, чието седалище е в Ню Йорк.

В Италия закопчаха новия бос на сицилианската мафия "Коза Ностра"

В Италия закопчаха новия бос на сицилианската мафия "Коза Ностра"

80-годишния бижутер Сетимо Минео

Организираната престъпна група в Сицилия, известна като "Коза Ностра" ("Наше дело"), е в упадък след смъртта на страховития бос на босовете ("тато ди тути капи") Салваторе "Тото" Риина, който почина в затвора през 2017 г., след като прекара почти четвърт век зад решетките.

Риина предприе ожесточена мафиотска война на средиземноморския остров през 1980-те години, принуждавайки семейство Инцерило да избяга в САЩ, докато собственият му клан завзе тяхната територия в предградията на Палермо.

След това семейството се опита да възстанови стария си бизнес, уточниха от полицията, подпомогнато от силни съюзници в Ню Йорк.

"Операцията, наречена "Нова връзка", регистрира силна връзка, изградена между "Коза Ностра" от Палермо и американската организирана престъпност, с особено внимание към влиятелното престъпно семейство Гамбино в Ню Йорк", се казва в изявлението на полицията.

Престъпното семейство Гамбино е едно от петте исторически италианско-американски мафиотски семейства в Ню Йорк. Обвинения в миналото срещу хора от това семейство включват убийства, лихварство и нелегално разпространение на наркотици.

Престъпният бос на семейството Франческо Кали с прякор "Момчето Франки", беше застрелян пред дома си в нюйоркския район Статън Айлънд през март. Не е ясно дали убийството му има нещо общо с напрежението в Сицилия.

Италианската полиция уточни, че на заподозрените, арестувани днес, ще им бъдат повдигнати редица обвинения за членство в мафията, изнудване, измами и "нелоялна конкуренция".

Някога всемогъща в Сицилия, "Коза Ностра" беше смачкана през последните две десетилетия, като много от босовете ѝ бяха хвърлени зад решетките, много от нейните бизнеси бяха конфискувани, а много местни жители са готови да се противопоставят срещу нея.

Въпреки тези удари, прокурорите многократно предупредиха, че "Коза Ностра" се опитва да се възстанови.

Борбата на италианската държава срещу мафията стана наистина сериозна през 1992 г., след като " Коза Ностра" уби двама висши италиански магистрати - Джовани Фалконе и Паоло Борселино, предизвиквайки национално възмущение и принуждавайки безучастните политици в края на краищата да действат.

В петък се навършват 27 години от смъртта на Борселино.