Новото правителство на Италия ограничава временните трудови договори и ще наказва компании, които преместват производството си в чужбина с първите си големи промени в икономическото законодателство, насочено към повишаване на сигурността на работното място, съобщава "Ройтерс".

Това е и предизборно обещание на министъра на труда Луиджи Ди Майо, лидер на движението "5 звезди". Пакетът от мерки, приет в понеделник, който Ди Майо нарече "указ за достойнство", включва и забрана за реклама на всички форми на хазарт, за която движението смята, че вреди на финансите на семействата и е насочена към най-слабите членове на обществото.

"Това беше социално извънредно положение, което трябваше да бъде преодоляно незабавно", коментира Ди Майо, който е и вицепремиер.

Пакетът от мерки, който трябва да бъде одобрен от парламента в рамките на 60 дни, цели да спре злоупотребата с временни договори, след като бившият министър-председател Матео Ренци прие закон за либерализиране на тяхното използване.

За да се възпират такива договори, пакетът увеличава разходите за фирмите, които ги използват, и намалява броя им, като могат да бъдат подновявани до максимум две години от три. "Който не се възползвал прекомерно от тези договори и от хората, няма от какво да се страхува", допълва Ди Майо.

Повечето италиански работодателски асоциации, чиито членове широко използват срочни договори, критикуват мерките. "Мисля, че е грешка, не увеличавате работата, като правите правилата по-строги", коментира Винченцо Бочия, ръководител на индустриалното лоби "Конфиндустрия".

Италия нееднократно е реформирала правилата за наемане и освобождаване от работа през последните години, но не успява да се справи с "двойния" пазар на труда, в който възрастни работници, наети по силата на предишни строги правила, се ползват със силна защита на работното място, докато младите хора обикновено намират само временна работа с малко права и ползи.

През последните 12 месеца са създадени около 434 000 временни работни места, показва проучване, а постоянните договори се увеличили само с 5 000.

Опитвайки се да запазят компаниите и работните места в Италия, мерките предвиждат фирмите, които са получили държавна финансова помощ или данъчни облекчения, а след това местят производството си в чужбина, да върнат парите, които са получили, като също така могат да бъдат и глобени.

Тези, които се преместват извън Италия в рамките на 5 години от получаването на държавни средства, трябва да изплатят между два пъти и четири пъти получената сума.