Италия ще позволи на хуманитарния кораб Ocean Viking да акостира в италианско пристанище и да свали 113 мигранти, спасени в Средиземно море. Toва съобщи АФП, като цитира съобщение на френската неправителствена организация SOS Mediterranee.

Припомняме, че корабът беше в центъра на спора между Франция и Италия през ноември, когато новото крайнодясно правителство на Италия под ръководството на премиера Джорджия Мелони блокира достъпа до неговите пристанища.

На 230-те мигранти на борда по това време беше позволено да слязат във Франция, след като прекараха седмици в морето, което засили напрежението между двете страни.

Италия прие 500 мигранти от два кораба

Италия прие 500 мигранти от два кораба

Рим се позова на "влошаване на времето"

Във вторник SOS Mediterranee каза, че корабът е получил разрешение да акостира в пристанището на Равена в североизточна Италия, въпреки че каза, че ще отнеме "четири дълги дни навигация", за да стигне до него.

Мигрантите на борда бяха спасени през нощта в понеделник в международни води близо до Либия, тъй като лодката извърши първата си спасителна операция, откакто акостира във Франция миналия месец.

Сред спасените са 23 жени, включително бременни, според неправителствената организация, плюс около 30 непридружени непълнолетни и три бебета.

Най-малкото спасено бебе е само на три седмици.

Всяка година много хора, бягащи от Африка и Близкия изток, се стремят да влязат в Гърция, Италия и Испания с надеждата за по-добър живот в Европейския съюз.

Международната организация по миграция регистрира близо 2000 мигранти като мъртви или изчезнали в Средиземно море тази година.

Франция осъди отказа на Италия да приеме кораба с 200 мигранти

Франция осъди отказа на Италия да приеме кораба с 200 мигранти

Случаят доведе до напрежение между двете държави