Корабите на две европейски хуманитарни организация бяха допуснати да акостират в две италиански пристанища в неделя и около 500 мигранти слязоха на сушата, въпреки че правителството на страната настояваше, че няма да отстъпи от твърдата си линия срещу трафика на мигранти от Северна Африка, предава Associated Press.

Корабът "Гео Беренц", нает от френската хуманитарна група "Лекари без граници", бе приет в пристанището в Салерно, близо до Неапол, и 248 души, които бяха спасени в Средиземно море през последните дни, слязоха на брега.

"Те са щастливи и спокойни, доволни, както и ние", каза Хуан Матиас Гил, ръководител на мисията, от пристанището в Салерно.

В адриатическото пристанище Бари акостира управлявания от германската хуманитарна група SOS Humanity кораб "Хюманити 1" с 261 души на борда и всички слязоха до неделя следобед. SOS Humanity каза в изявление, че те са преживели тежко пътуване сред триметрови вълни и че искането на групата за по-близко пристанище е останало без внимание.

В петък Италия прие кораба "Луиз Мишел" в Лампедуза, Сицилия. Тридесет и трима души слязоха от плавателния съд, финансиран и декориран от уличния художник Банкси.

Новото италианско правителство на премиера Джорджия Мелони, чиито съюзници заемат твърда антиимигрантска позиция, се опита да води твърдолинейна политика срещу хуманитарните групи, които спасяват мигранти в Средиземно море.

Вътрешният министър Матео Пиантедоси първоначално се опита да наложи политика, позволяваща само на "уязвими" мигранти да слизат в италианските пристанища и настояваше държавите, под флага на спасителните кораби да приемат останалите. Тази политика доведе до дипломатическо противопоставяне с Франция миналия месец, в резултат на което Париж спря участието си в системата за преразпределение на бежанци.

В изявление този уикенд служители на италианското вътрешно министерство настояха, че правителството не отстъпва, а изпълнява задължението си да спасява човешки животи на фона на влошаващите се метеорологични условия в морето.

"Спасяването на животи винаги ще бъде водещо в решенията на правителството, дори при провокативни и рисковани действия от страна на НПО", се казва в изявлението.

Правителството обвинява хуманитарните групи, че насърчават нелегалната миграция и възнаграждават трафикантите на хора, които печелят стотици евро от всеки един мигрант за опасното преминаване през Средиземно море от Либия. Хуманитарните групи отричат, че техните спасителни операции насърчават миграцията и казват, че са необходими за спасяването на животи.

Групите за подпомагане на бежанците и мигрантите и правните експерти твърдят, че политиката на Пиантедоси нарушава международното право и морските конвенции, които призовават хората, спасени в морето, да бъдат отведени до най-близкото безопасно пристанище възможно най-скоро.

Фронтекс отчита скок на нелегалната миграция

Фронтекс отчита скок на нелегалната миграция

Най-натоварен е западнобалканския маршрут