Европейският съюз трябва да излезе по-силен от историческите предизвикателства, предизвикани от войната в Украйна, включително чрез разширяване на изток. Това заяви премиерът на Италия Марио Драги, цитиран от "Франс прес".

Пред Европейския парламент той посочи, че конфликтът е "сигурност, хуманитарна, енергийна и икономическа криза, събрани в едно", което по негови думи е разкрило, че съществуващите институции на ЕС са "неадекватни" в отговора си.

Отговорът според Драги е "прагматичен федерализъм" с рационализирано вземане на решения, което ще премахне ветото на държавите членки, което в момента често може да блокира позициите на мнозинството.

Украйна е попълнила въпросника за членство в ЕС

Украйна е попълнила въпросника за членство в ЕС

Киев иска бърза интеграция

"Това е началото на пътя, който ще доведе до преразглеждане на договора. И ако това ще бъде така, ние трябва да го прегърнем", заяви той.

Драги - бивш председател на Европейската централна банка, на когото се приписва спасяването на еврото от колапс преди десетилетие, изтъкна, че разширяването на ЕС на изток е от ключово значение, включително чрез приемането на Украйна.

Трябва да интегрираме напълно страни, които имат европейски стремежи, категоричен бе той.

Той заяви подкрепата на Италия за незабавното отваряне на преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония, както и за засилени преговори с Косово и Босна.

8 президенти от ЕС искат бърза писта за членство на Украйна

8 президенти от ЕС искат бърза писта за членство на Украйна

Сред тях е и България

Ние подкрепяме всички тези страни да се присъединят към Европейския съюз и също така искаме Украйна да стане член на Европейския съюз, настоя премиерът.

Скоро след нахлуването на Русия през февруари Украйна пледира за бързо влизане в ЕС. Брюксел обясни, че процесът е сложен и отнема години, но предложи на Киев ускоряване на интеграцията.

Албания и Северна Македония вече са готови да започнат процеса на присъединяване от 2020 г., но са в несигурност поради възражения от страна на България и условия, наложени от Германия и Нидерландия, пише още "Франс прес".

Разделение сред евролидерите за членството на Украйна в ЕС?

Разделение сред евролидерите за членството на Украйна в ЕС?

Всички обаче били "за" укрепване на връзките с Киев