Северна Македония трябва да промени начина, по който се отнася към България, тъй като това не е най-бързият път към интеграция в ЕС, заяви служебният министър на външните работи Иван Кондов след среща на Съвета "Външни работи" в Брюксел, цитиран от БНР.

По време на срещата, министрите на външните работи на ЕС са обсъдили въпросите, свързани със Западните Балкани, като е бил поставен въпросът за по-бързото разширяване и интеграцията. Министър Кондов е подчертал необходимостта да се спазват ангажиментите, включително промяната на конституцията на РСМ, и е изразил загрижеността си от продължаващите нарушения на човешките права в Северна Македония.

"Някои от колегите поставиха въпроса за по-бързото разширяване или за една по-бърза писта. Естествено, от наша страна посочих, че е изключително важно да се спазят всички ангажименти, включително промяната на конституцията Посочих също така, че при сегашната ситуация, при която България е споменавана по този начин (бел. ред. - македонският премиер Димитър Ковачевски сравни отношението на България към Северна Македония с това на Русия към Украйна), както се случи и с продължаващите нарушения на човешките права - това със сигурност не е пътят към по-бърза интеграция конкретно за Северна Македония".

МВнР отговори на РСМ: Недопустима и цинична е всяка аналогия с Украйна

МВнР отговори на РСМ: Недопустима и цинична е всяка аналогия с Украйна

Властите в Скопие да покажат кураж и да започнат да изпълняват ангажиментите си, поиска Външно

В двустранния разговор със своя колега от Северна Македония Буяр Османи, министър Кондов е получил разяснение, че изказванията на македонския премиер са били свързани с конкретни политици, а не с политиката на България като цяло. Буяр Османи е бил попитан веднага защо това уточнение не е било направено от самия Ковачевски и защо той е споменал България като цяло, а не "отделни български политици".

Министър Кондов е подчертал, че България няма интерес от отпадането на изискването за единодушие в ЕС при гласуване по въпросите на външната политика.

Илхан Кючук: РСМ се възползва от политическата ситуация у нас

Илхан Кючук: РСМ се възползва от политическата ситуация у нас

Начинът да излезем от порочния кръг на обвиненията, е да потърсим законодателни и институционални механизми