Властите на Република Северна Македония да покажат политически кураж и да започнат да изпълняват ангажиментите, които са поели пред всички държави-членки на ЕС. Европейското бъдеще на страната е в собствените й ръце.

С тази позиция излезе българското Министерство на външните работи след вчерашното изявление на македонския премиер Димитър Ковачевски, който сравни отношението на Руската Федерация към Украйна с това на България към РСМ.

МВнР определи като недопустима и цинична всяка аналогия със страданията на украинския народ в неоправданата война на Русия. Недопустимо е и заявяването на загриженост за основните права на дадена общност да бъде използвано като претекст за необосновани и язвителни нападки към държава членка на ЕС. Позицията на Ковачевски за пореден път ясно показва реалното отношение на Скопие към основни ценности на ЕС, посочват от Външното министерство.

Пред Съвета на Европа Йотова се оплака от отношението към българите в РСМ

Пред Съвета на Европа Йотова се оплака от отношението към българите в РСМ

Вицепрезидентът потвърди българската позиция срещу войната в Украйна

"Европейската перспектива на РСМ минава през стриктно придържане към Европейския механизъм, създаден през юли 2022 г. Опитите за отклоняване на общественото внимание от липсата на воля за изпълнение на поетите ангажименти не са продуктивни и се разминават с декларираното от Скопие желание за изграждане на добросъседски отношения."

Според МВнР в изявлението на македонския премиер особено притеснително е внушението, че ако РСМ не продължи пътя си на преговори за присъединяване към ЕС, това би имало отрицателно въздействие върху Албания.

"България последователно подкрепя европейската интеграция на всички държави в Западните Балкани въз основа на собствените им заслуги", посочва Външно министерство и допълва, че за разлика от Северна Македония, Албания пълноценно е отворила присъединителните преговори и скоростта, с която ще напредва, зависи единствено от нейния напредък в процеса на реформи.

Северна Македония не преговаря с България, а с ЕС

Северна Македония не преговаря с България, а с ЕС

Ковачевски работел върху това наследниците на Гоце Делчев да впишат в конституцията сънародниците и наследниците на Радев