Избирателната кампания за предсрочните парламентарни избори в Украйна стартира днес. Пари за нейното провеждане и подготовка за гласуването до този момент не са отпуснати.

На 9 октомври президентът Виктор Юшченко подписа указ за прекратяване на пълномощията на Върховната рада и за провеждане на предсрочни избори на 7 декември.

Причина за това стана липсата на парламентарно мнозинство, след като коалицията на пропрезидентската фракция "Наша Украйна - Народна самоотбрана" и Блока на Юлия Тимошенко се разпадна.

Бившите съюзници в оранжевата революция, а сега главни политически опоненти - президентът Юшченко и премиерът Тимошенко, не можаха да се договорят и нова коалиция не можа да бъде сформирана.

Централната избирателна комисия, която докладва, че е готова да пристъпи към подготовка на изборите, е обезпокоена от липсата на пари.
Според нейни изчисления предсрочните избори ще струват около 80 милиона долара, при положение, че в тях участват 20 партии.

Много проблематично е провеждането на избори без бюджетно финансиране и фактическата липса на изменения в закона за държавния бюджет на Украйна правят невъзможна подготовката за провеждане на изборите в указания от президента срок.
Това заяви заместник-председателят на ЦИК Жана Усенко-Черная, цитирана от агенция "Новости".
Тя допълни, че финансиране чрез други източници освен държавния бюджет е забранено.