Сериозното поражение на Шотландската национална партия във вчерашните парламентарни избори във Великобритания може да принуди първия министър на Шотландия Никола Стърджън да преосмисли плановете си за независимост и стратегията си за Брекзит, изтъкват наблюдатели, цитирани от "Франс прес".

Референдумът от миналата година, на който мнозинството британци решиха страната им да излезе от Европейския съюз, подхрани амбициите на сепаратистите да извадят Шотландия от 300-годишния британски съюз, но последните избори могат да се окажат нов тежък удар за тях.

Консерваторите губят мнозинството си във Великобритания
Обновена

Консерваторите губят мнозинството си във Великобритания

Все пак са най-голямата партия в парламента

"Вторият референдум за независимост е мъртъв, това е, което видяхме вчера", коментира лидерът на шотландските консерватори Рут Дейвидсън.

Дейвидсън доведе партията си до най-добрите резултати в Шотландия от три десетилетия насам, за разлика от слабото представяне на консерваторите на премиера Тереза Мей на други места в Обединеното кралство.

Сепаратистката Шотландска национална партия въпреки това остава най-голямата шотландска партия, независимо от някои знакови загуби в отделни избирателни мажоритарни райони.

Запитана какви ще бъдат последствията от резултата за нейните надежди за независимост, Стърджън посочи: "Ще ми отнеме време да разсъждавам по този въпрос. Няма да се втурвам към прибързани преценки или решения, но действително има върху какво да се замисля по повод резултатите на Шотландската национална партия."

Тя признала, че перспективата за независимост е накарала Шотландия да се "чувства несигурна".

Шотландците гласуваха в мнозинството си срещу независимостта на референдума през 2014 г., но победените националисти гласуваха масово за Шотландската национална партия на редовните парламентарни избори през 2015 г., предоставяйки им 56 депутатски места в британския парламент от общо 59 в Шотландия.