Политиката на Иран в преговори със световните сили за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. ще остане непроменена и след президентските избори на 18 юни, тъй като въпросът се решава от най-висшето ръководство. Това заяви говорител на правителството във вторник, цитиран от "Ройтерс".

Множество пречки остават преди началото на преговорите, които трябва да бъдат възобновени тази седмица. Това предполага, че връщането към спазването на споразумението все още е далеч. Това заявиха дипломати, ирански официални лица и анализатори.

Икономиката скара кандидатите за президент на Иран в първия дебат

Икономиката скара кандидатите за президент на Иран в първия дебат

Реформатори срещу консерватори

"Показахме, че се придържаме към международните си задължения при всякакви обстоятелства и това беше национално решение", заяви говорителят на кабинета Али Рабией на седмична пресконференция. Той заяви, че ядрената политика на Иран, определена от върховния лидер аятолах Али Хаменей, не е свързана с вътрешните събития и че новото правителство ще поддържа същите политики като тези, следвани от преговорите във Виена, започнали през април.

"Докато всички страни по ядреното споразумение спазват своите ангажименти, те могат да бъдат сигурни, че Иран няма да се откаже от задълженията си", каза Рабией.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от сделката през 2018 г., което накара Иран непрекъснато да превишава ограниченията на споразумението за ядрената си програма.

Тъй като ръководителят на изборите, воден от твърда линия, забранява водещи умерени и консервативни кандидати, избирателната активност вероятно ще бъде ниска.

Избирателите ще решават кой ще бъде президент между седемте кандидати. Кандидатите участваха в телевизионен дебат във вторник, като икономиката бе основната тема.

Иран лишен от право на глас в Общото събрание на ООН

Иран лишен от право на глас в Общото събрание на ООН

За да възстанови правото си на глас, Иран трябва да внесе 16 251 298 долара в бюджета на организацията

Изборите в Иран се разглеждат като тест за легитимността на духовните владетели на страната. За тях първоначално се кандидатираха 500 души.

Външният министър Мохамад Джавад Зариф отказа да представи кандидатурата си, въпреки популярността си.

Бившият твърдолинеен президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад се регистрира да участва отново в избори. Охулван на Запад заради поставянето под въпрос на Холокоста, Ахмадинеджад трябваше да подаде оставка през 2013 г. заради правилата за ограничаване на мандата, когато действащият президент Хасан Рохани, който договори ядреното споразумение на Иран от 2015 г. със световните сили, спечели голяма изборна победа.

Съветът на настойниците избра кандидатите, които трябва да отговарят на четири условия: да са на възраст над 40 и под 75 години, да са мюсюлмани, да имат университетска диплома и управленски опит, както и да нямат криминално досие.

Хаменей: Иран иска действия, а не обещания

Хаменей: Иран иска действия, а не обещания

За възстановяването на ядрената сделка