По-малко от две седмици до президентските избори на 18 юни в Иран се проведе първият дебат между кандидатите, предаде Анадолската агенция. Основната тема бе икономиката и очаквано се стигна до разгорещен спор при сблъсъка на различните визии на реформаторски настроените претенденти и консерваторите.

Въпросите, които бяха засегнати, включваха чуждестранни санкции, валутата, нарастваща инфлация, производството, приватизацията и дори образователна квалификация.

Шефът на съдебната власт и консервативен кандидат Ибрахим Рейзи, който откри дебата, заяви, че производството трябва да бъде приоритет, а непродуктивните икономически дейности като инвестиции в чуждестранна валута и пазара на злато трябва да бъдат обезкуражени. Двамата реформатори Мохсен Мехрализадех и Абдол-Насер Хемати поставиха под съмнение познанията на Рейзи за икономиката, докато Хемати повдигна въпроса за конфликта на интереси, тъй като Раейзи продължава да изпълнява функциите на шеф на съдебната власт, докато я обвинява за затварянето на няколко фабрики.

Иран лишен от право на глас в Общото събрание на ООН

Иран лишен от право на глас в Общото събрание на ООН

За да възстанови правото си на глас, Иран трябва да внесе 16 251 298 долара в бюджета на организацията

Алиреза Закани, бивш депутат и консервативен кандидат, подкрепи Раейзи и "удари" на свой ред Хемати, който е бил шеф на иранската държавна банка при президента Хасан Рохани, за покриване на провала на държавния глава. 

Мехрализаде заяви, че едно от изискванията за привличане на чуждестранни инвестиции е нулево напрежение с други страни, като изложи и плана си за изграждане на мостове на регионално и международно ниво.

Изборите в Иран се разглеждат като тест за легитимността на духовните владетели на страната. За тях първоначално се кандидатираха 500 души.

Външният министър Мохамад Джавад Зариф отказа да представи кандидатурата си, въпреки популярността си.

Бившият твърдолинеен президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад се регистрира да участва отново в избори. Охулван на Запад заради поставянето под въпрос на Холокоста, Ахмадинеджад трябваше да подаде оставка през 2013 г. заради правилата за ограничаване на мандата, когато действащият президент Хасан Рохани, който договори ядреното споразумение на Иран от 2015 г. със световните сили, спечели голяма изборна победа.

500 кандидати за президент на Иран

500 кандидати за президент на Иран

Трябва да отговарят на 4 условия

Съветът на настойниците избра кандидатите, които трябва да отговарят на четири условия: да са на възраст над 40 и под 75 години, да са мюсюлмани, да имат университетска диплома и управленски опит, както и да нямат криминално досие.