Говорителят на Съвета на пазителите на Иран Абас Али Каджодай обяви, че до момента 500 души са се регистрирали като кандидати за президентските избори. Тази събота бе последният ден в столичните офиси на Министерството на вътрешните работи, които до петък получиха заявленията за кандидатстване на 300 кандидат-кандидати за президентския пост. Изборите в Иран са предвидени за 18 юни и се разглеждат като тест за легитимността на духовните владетели на страната, предаде Prensa Latina.

Според Конституцията Съветът на пазителите отговаря за представянето на окончателния списък, който се очаква да бъде известен до края на този месец. Сред най-видните кандидати, регистрирани досега, са бившият ръководител на Организацията за атомна енергия на Иран Феридун Абаси и бившият заместник-министър на вътрешните работи Мостафа Тайзаде. Също така бившите командири на гвардейския корпус на ислямската революция, Ростам Касеми, Хосеин Дехкан и Саид Мохамад.

Иран избира президент на 18 юни 2021 година

Иран избира президент на 18 юни 2021 година

Кандидатите трябва да подадат документи до началото на април

Външният министър Мохамад Джавад Зариф отказа да представи кандидатурата си, въпреки популярността си.

Бившият твърдолинеен президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад се регистрира да участва отново в избориОхулван на Запад заради поставянето под въпрос на Холокоста, Ахмадинеджад трябваше да подаде оставка през 2013 г. заради правилата за ограничаване на мандата, когато действащият президент Хасан Рохани, който договори ядреното споразумение на Иран от 2015 г. със световните сили, спечели голяма изборна победа.

След като номинацията приключи, Съветът на настойниците ще избере кандидатите, които трябва да отговарят на четири условия: да са на възраст над 40 и под 75 години, да са мюсюлмани, да имат университетска диплома и управленски опит, както и да нямат криминално досие.

Бившият ирански президент хардлайнер Ахмадинеджад пак иска да е държавен глава

Бившият ирански президент хардлайнер Ахмадинеджад пак иска да е държавен глава

Изборите през юни се разглеждат като тест за легитимността на духовните владетели на страната