Президентските избори в Нигерия бяха масово забавени и удължени в събота в няколко части на страната поради напрегнатата ситуация със сигурността. Часове след официалното затваряне на избирателните секции в 14:30 хиляди гласоподаватели в цялата страна все още чакаха опашка, за да гласуват, съобщи ДПА.

Избирателният орган на Нигерия, Независимата национална избирателна комисия или INEC, обяви, че няколко избирателни секции ще бъдат отворени и в неделя сутринта, което не беше планирано. На други места преброяването вече тече. Първите резултати се очаква да бъдат обявени най-рано в неделя на обяд.

INEC обясни закъсненията отчасти с опасения за сигурността на избирателите. Седмиците преди изборите бяха помрачени от опасения за сигурността. Въоръжените милиции са активни в Северна Нигерия, включително джихадистки терористични групи като Боко Харам.

Нигерия избира президент

Нигерия избира президент

Ще са гласува и за парламент

Престъпни групировки и кървави конфликти за земя, както и насилието от страна на сепаратистите водят до несигурност в югоизточната част. С рекорден брой регистрирани гласоподаватели, закъснения бяха докладвани по време на изборите в събота от различни части на страната, най-населената в Африка с 220 милиона жители. Няколко от 177 000 избирателни секции не отвориха по план, съобщиха медии и наблюдатели.

Повече от 87 милиона души са били регистрирани да гласуват и са получили своите карти с права - рекорд. Освен президентския пост, кандидати се борят за над 400 места в две камари на парламента.

Президентът Мухамаду Бухари, който е на 80 години, се оттегля след два мандата. Това е първият път след завръщането на Нигерия към демокрацията през 1999 г., когато трета партия има добри шансове в допълнение към кандидатите на двете доминиращи партии. Сред 18-те кандидати най-обещаващите са Бола Тинубу, на 70 г., от управляващата партия Конгрес на всички прогресисти, или APC, и бившият вицепрезидент Атику Абубакар, на 76, от Демократическата партия на народите, или PDP, който се кандидатира за шести път.

61-годишният Питър Оби от Лейбъристката партия също е популярен, особено в големите градове и сред младежта. Следователно балотажът на изборите за президент изглежда вероятен.