Кандидатът на управляващата партия ФИДЕС Каталин Новак бе избрана за президент на Унгария и ще наследи настоящия държаве глава на страната Янош Адер. Две трети от депутатите на Държавното събрание (еднокамарния парламент) на страната гласуваха за нейната кандидатура в четвъртък, предава ТАСС.

Новак стана първата жена в историята, която заема поста на президент на Унгария. Доскоро тя беше министър по семейните въпроси, номиниран от управляващата партия ФИДЕС - Унгарски граждански съюз, водена от премиера Виктор Орбан. Мандатът на Адер, който беше президент от 2012 г., изтича на 10 май. Според конститицията той няма право да бъде преизбиран на този пост.

На 3 април в Унгария ще се проведат редовни парламентарни избори, на които за първи път от много години обединената опозиция има шансове да свали от власт Виктор Орбан и партията му ФИДЕС.

Консерваторът Петер Марки-Зай победи Клара Добрев на първичния вот на опозицията в Унгария

Консерваторът Петер Марки-Зай победи Клара Добрев на първичния вот на опозицията в Унгария

Той е икономист, инженер, кмет...

Опозиционният алианс обяви, че ще издигне за премиер Петер Марки-Зай. Той беше номиниран след вътрешни избори в опозиционния блок, който включва Демократическата коалиция, социалисти, либерали и бившата крайнодясна, а сега ляво-центристка партия "Йобик". В същият ден освен избори за парламент ще се проведе и референдум, на който унгарците ще трябва да отговорят на четири въпроса - дали подкрепят да се провеждат занятия в училищата за сексуална ориентация без съгласието на родителите, дали смятат, че процедури за промяна на пола трябва да бъдат обяснявани на деца, дали трябва да има рестрикции за деца при показването на медийно съдържание, което може да повлияе на сексуалната им ориентация.

Много наблюдатели считат това за популистки ход на Виктор Орбан, които се опитва да се представи като единствен защитник на "традиционните християнски семейни ценности".

Ключовите за Виктор Орбан избори ще бъдат през април

Ключовите за Виктор Орбан избори ще бъдат през април

Срещу неговата "Фидес" се изправя обединена опозиция