Издирването на председателя на парламента на Индонезия Сетя Нованто, който изчезна, след като срещу него беше издадена заповед за арест, приключи, като е бил открит в безсъзнание в болница.

Висшият индонезийски политик е бил на път за среща с антикорупционни следователи, когато колата му се е блъснала в електрически стълб в южната част на столицата Джакарта, уточни неговият адвокат, цитиран от "Гардиън".

Избяга председателят на парламента на Индонезия преди да бъде задържан от властите

Избяга председателят на парламента на Индонезия преди да бъде задържан от властите

Нованто е ключов съюзник на президента Джоко Уидодо

Нованто, който е председател на парламента и ръководител на влиятелната партия "Голкар", е бил преследван от постоянни твърдения, че е изиграл ключова роля в огромен корупционен скандал, включващ проект за електронна лична карта.

Твърди се, че той е сред група депутати и бизнесмени, които са източили милиони от проекта, причинявайки 170 млн. долара бюджетни щети на Индонезия.

След като многократно не се е явявал на разпит пред Комисията за ликвидиране на корупцията на Индонезия, е била издадена заповед за неговото арестуване в сряда вечерта.

Въпреки това той е бил неоткриваем, докато не излезе новината за катастрофата в четвъртък вечерта.

Имайки предвид състоянието му, не е ясно кога Нованто официално ще бъде разпитан, но следователите от комисията уточниха, че вече са посетили неговата болнична стая.