Разследващи корупционен скандал за милиони долари в Индонезия останаха изненадани, след като един от високопоставените политици в страната избяга преди да бъде арестуван, пише "Гардиън".

От властите е избягал председателят на парламента Сетя Нованто. Звено за борба с корупцията и полицаи пристигнали в частното жилище на политика в сряда вечерта, за да го арестуват, но се оказало, че той е изчезнал.

Той е разследван като част от най-големия корупционен случай в страната, който е свързан с изработване на електронни карти за самоличност. Държавата е изгубила около 170 милиона долара.

На Нованто не е позволено да напуска страната, тъй като през октомври му беше наложена шестмесечна забрана за пътуване.

Отделът за борба с корупцията призова председателя на парламента и ръководител на политическа партия "Голкар" да се предаде.

Но адвокат на Нованто отрече, че клиентът му е избягал. Според адвоката клиентът му е напуснал жилището с неизвестни лица, след като получил телефонно обаждане вчера вечерта. Оттогава той не се е свързвал със семейството си и с адвоката си.

Разследващите пристигнали в дома му в сряда вечерта и открили само съпругата и адвоката му. Те напуснали жилището около 02,00 часа тази сутрин с няколко куфара и записите от охранителните камери в дома.

Нованто е ключов съюзник на президента Джоко Уидодо. Той е първият заподозрян по случая с картите още през юли. Обвинен е, че е изиграл основна роля при кражбата на милиони долари, предназначени за проекта, който е още от 2011 г.

Звеното за борба с корупцията обяви, че ще издаде заповед за задържането му.