Южнокорейски съд издаде заповед за арест на служител от командването на военното разузнаване на страната за предполагаемо изтичане на секретни данни. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на южнокорейското министерство на отбраната.

Заподозреният, който работи в Корейското разузнавателно командване на отбраната (KDIC), е обвинен в изтичане на лична информация за агенти от китайски и корейски произход. Изтеклите данни, съхранявани на компютри в KDIC, са били прехвърлени в личния лаптоп на служителя, преди да изтекат.

Секретната информация включва списък на т. нар. "черни агенти", термин, използван в Южна Корея за неофициални шпиони, извършващи шпионаж под прикритие в чужбина.

Властите са загрижени, че данните може да са били предоставени на Северна Корея. От военното разузнаване посочват, че течът на данни не е резултат от хакване и е установен за първи път през месец юни. Това е довело до отзоваване на "черните агенти" зад граница.

Властите проучват потенциални нарушения на военното наказателно право, както и на Закона за националната сигурност и държавна измяна.

Трима задържани в Германия по подозрение в шпионаж

Трима задържани в Германия по подозрение в шпионаж

Те следели украински гражданин, намиращ се във Франкфурт