Израел публикува плановете за едно от предложените нови селища в окупирания Западен бряг, съобщи министърът на финансите Безалел Смотрич.

Новото селище с площ 60 хектара, наречено Нахал Хелец, ще бъде част от селищния клъстер Гуш Ецион.

"Ройтерс" пише, че по този начин Безалел Смотрич вдига залозите ден преди насрочването на нови мирни преговори в ивицата Газа, които се смятат за жизненоважни за предотвратяването на регионална война.

Крайнодесният министър заяви, че този ход е в отговор на действията на палестинското ръководство на Западния бряг и на страните, които са признали палестинска държава.

"Нито едно антиизраелско или антиционистко решение няма да спре развитието на селището. Ние ще продължим да се борим срещу опасната идея за палестинска държава. Това е мисията на моя живот", заяви Смотрич.

Повечето държави - членки на ООН, смятат, че селищата, построени на Западния бряг и в други територии, завзети от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г., са незаконни съгласно международното право.

Израел оспорва това, позовавайки се на историческите и библейските връзки на еврейския народ със земята.

Палестинците твърдят, че разширяването на селищата на Западния бряг е част от умишлена израелска политика за подкопаване на амбицията им за създаване на независима държава със столица Източен Йерусалим.

По данни на Комитета по правата на човека на ООН към момента малко под 700 000 заселници живеят в 279 селища на Западния бряг и Източен Ерусалим спрямо 520 000 през 2012 г.

През юни Израел обяви, че възнамерява да узакони пет аванпоста на Западния бряг, да създаде три нови селища и да завземе обширни територии, където палестинците се стремят да създадат независима държава, което още повече разпали гнева на палестинците.

Палестинската власт, която упражнява ограничена власт над Западния бряг под израелска военна окупация, повтаря, че изграждането на селища и разрушаването на палестински домове представлява етническо прочистване - обвинение, което Израел отрича.

Новото селище с площ 60 хектара, наречено Нахал Хелец, ще бъде част от селищния клъстер Гуш Ецион и ще свързва региона с близкия Ерусалим, заяви Смотрич, който оглавява партия, подкрепяща заселниците, и самият той е заселник.

Израелската неправителствена организация "Мир сега" заяви: "Смотрич продължава да насърчава фактическото анексиране, пренебрегвайки Конвенцията на ЮНЕСКО, която Израел е подписал, и всички ние ще платим цената за това."