Израел заяви, че неговите сили са ударили палестински екстремисти в Тамун в окупирания Западен бряг в сряда, докато "Хамас" каза, че бойците му са участвали в ожесточени сблъсъци с израелските сили в близкия град Тубас, след като един е бил убит през израелско нападение, предава "Ройтерс".

Насилието на Западния бряг ескалира след избухването на войната в Газа между Израел и "Хамас" миналия октомври с нови израелски нападения, насилие от еврейски заселници и палестински улични атаки. "Хамас" пое отговорност за още атаки там през последните дни.

Официалната палестинска информационна агенция WAFA съобщи, че един човек е бил убит при израелската атака в Тубас, докато други четирима са били убити при атака на израелски дрон в Тамун, няколко километра по на юг.

Тя не посочи самоличността им, но бригадите Ал-Касам - въоръженото крило на въоръжената палестинска групировка "Хамас" - по-късно казаха, че един от нейните бойци, Файяз Фаваз Дарагмех, е бил убит при нападението на Тубас.

"Нашите бойци са ангажирани с часове в ожесточени сблъсъци с нахлуващите окупационни сили в Тубас", се казва в съобщението.

Израелската армия каза: "Като част от антитерористичната дейност... самолет удари няколко въоръжени терористи в Тамун." То не даде данни за жертвите.

Палестинското министерство на образованието посочи един от убитите в Тамун като 17-годишния Мохамад Бани Одех.

Командир на Хамас е убит на Западния бряг

Командир на Хамас е убит на Западния бряг

10 убити при удар в Хан Юнис

Журналистите на "Ройтерс" на мястото на нападението в Тубас видяха силно повредена къща с натрошено стъкло и петна от кръв по земята.

Момче каза, че семейството му спяло в дома им, когато израелските специални сили нахлули и извикали баща му.

"Баща ми ни събуди и носеше оръжието си и имаше размяна на стрелба", каза той.

"Тогава те го помолиха да се предаде, но баща ми каза, че няма да се предаде и предпочита да стане мъченик или да избяга. Майка ми и ние започнахме да го молим да се предаде, но той отказа."

Израелските сили са убили най-малко 620 палестинци в Западния бряг и Източен Йерусалим - райони, които палестинците предвиждат като част от собствената си бъдеща държава - от началото на войната в Газа, според данни на палестинското министерство на здравеопазването.

Най-малко 30 израелци - цивилни и войници - са били убити от палестинци в Йерусалим и на Западния бряг през същия период.

WAFA съобщи също, че президентът Махмуд Абас, чиято палестинска власт има ограничена автономия на Западния бряг, ще говори пред турския парламент в Анкара в четвъртък.

Войната в Газа заплашва да прерасне в пълен регионален конфликт с участието на Иран и неговите поддръжници в региона, включително Хизбула в Ливан и хусите в Йемен.

Нов кръг от преговори с международно посредничество за прекратяване на огъня и освобождаване на израелски заложници все още е планиран да продължи в четвъртък, въпреки че "Хамас" обяви че няма да присъства.

Израел строи ново селище на Западния бряг въпреки решението на Международния съд

Израел строи ново селище на Западния бряг въпреки решението на Международния съд

Бецалел Смотрич заяви, че този ход е отговор на страните, които са признали палестинска държава