Израел публикува планове за едно от предложените от него нови селища на окупирания Западен бряг, каза в сряда министърът на финансите Бецалел Смотрич, повишавайки залога ден преди планираните нови мирни преговори в Газа , смятани за жизненоважни за предотвратяване на регионална война.

Крайнодесният министър каза, че този ход е отговор на действията на палестинското ръководство на Западния бряг и страните, които са признали палестинска държава.

"Никакво антиизраелско или антиционистко решение няма да спре развитието на селищата. Ние ще продължим да се борим срещу опасната идея за палестинска държава. Това е мисията на моя живот", каза Смотрич.

Повечето държави-членки на ООН смятат селищата, построени на Западния бряг и други територии, превзети от Израел във войната в Близкия изток през 1967 г., за незаконни според международното право. Израел оспорва това, позовавайки се на историческите и библейски връзки на еврейския народ със земята.

Напук на САЩ Израел ще разширява селищата на Западния бряг

Напук на САЩ Израел ще разширява селищата на Западния бряг

Страната се противопоставя на международния натиск

Израел обяви през юни, че ще легализира пет аванпоста на Западния бряг, ще създаде три нови селища и ще завземе огромни части земя, където палестинците се стремят да създадат независима държава, разпалвайки още повече техният гняв.

Палестинската власт, която упражнява ограничена власт над Западния бряг под израелска военна окупация, повтори, че изграждането на селища и разрушаването на палестински домове представляват етническо прочистване, твърдение, което Израел отрече.

Израел укрепва селищата на Западния бряг след признаването на палестинска държава

Израел укрепва селищата на Западния бряг след признаването на палестинска държава

Бецалел Смотрич иска по едно ново селище за всяка държава, която признава държавата Палестина

През май Испания, Ирландия и Норвегия се присъединиха към повечето държави от ООН, които признаха палестинска държава, разглеждайки създаването на такава държава заедно с Израел като единствения начин за осигуряване на траен мир между Израел и палестинците.

Израел разкритикува техния ход като подкрепа на Хамас, и осъди палестинската власт за подкрепата на международно дело, обвиняващо Израел в провеждането на геноцид, обвинение, което Израел твърдо отрича.

Нов кръг от преговори с международно посредничество в опит да се сложи край на 10-месечната война между Израел и Хамас и да се осигури освобождаването на израелските заложници, задържани в Газа, трябва да се проведе в Катар в четвъртък, въпреки че Хамас заяви, че няма да присъства .

Новото селище от 60 хектара, наречено Нахал Хелец, ще бъде част от селищния клъстер Гуш Ецион и ще свърже региона с близкия Йерусалим, каза Смотрич, който оглавява прозаселническа партия и който самият е заселник.

Peace Now, израелска неправителствена организация, каза: "Смотрич продължава да насърчава де факто анексията, пренебрегвайки Конвенцията на ЮНЕСКО, която Израел е подписала, и ние всички ще платим цената".

Войната в Газа заплашва да прерасне в регионален конфликт с участието на Иран и неговите поддръжници, включително "Хизбула" в Ливан. Израел е подготвен за значителни атаки на Иран и "Хизбула" след убийството на висш командир на Хизбула в Бейрут и политическия лидер на Хамас в Техеран.

Беше постигнат малък напредък в постигането на палестинска държавност след подписването на споразуменията от Осло в началото на 90-те години.

Хамас отказва участие в преговорите за прекратяване на огъня в Катар

Хамас отказва участие в преговорите за прекратяване на огъня в Катар

САЩ се надяват на непреки преговори въпреки това решение