Правителството на Израел казва, че се стреми да "укрепи" еврейските селища в окупирания Западен бряг, след като няколко държави едностранно признаха палестинска държава, съобщи CNN. 

В изявление, публикувано в неделя, кабинетът на министър-председателя каза, че всички предложения за укрепване на селищата в това, което Израел нарича Юдея и Самария, ще бъдат гласувани на следващото заседание на кабинета по сигурността.

Норвегия, Ирландия, Испания и Словения признаха независима палестинска държава през последните седмици, ход, мотивиран поне отчасти от открития отказ на премиера Бенямин Нетаняху да се ангажира с решение за две държави.

Израелското външно министерство заяви, че този ход е награда за тероризма и ще укрепи Хамас.

Напук на САЩ Израел ще разширява селищата на Западния бряг

Напук на САЩ Израел ще разширява селищата на Западния бряг

Страната се противопоставя на международния натиск

В изявлението се казва още, че Израел ще разгледа какви действия да предприеме срещу палестинската власт, тъй като предприе действия срещу Израел в международни органи.

По-рано този месец палестинската власт поиска да се присъедини към делото на Южна Африка срещу Израел в Международния съд.

Крайнодесният министър на финансите на Израел Бецалел Смотрич каза през май, че Израел трябва да одобри 10 000 селища на Западния бряг, да създаде ново селище за всяка държава, която признава държава Палестина, и да отмени разрешителните за пътуване на служители на Палестинската власт.

Не е ясно дали някоя от тези радикални идеи е част от предложенията, които в момента се разглеждат в Израел.

Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, обяснен

Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, обяснен

Израел се основава на исторически, религиозни и политически аргументи за законността на селищата