Министър-председателят на Израел Нафтали Бенет даде сигнал, че страната му е готова да засили конфронтацията си с Иран и подчерта, че тя няма да бъде обвързана с ново иранско ядрено споразумение със световните сили. Това предаде Ройтерс.

На 29 ноември ще започнат косвени преговори за съживяване на ядрената сделка от 2015 г., от която бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли, считайки я за недостатъчна за закриване на проектите с потенциал за производство на бомби - мнение, което се споделя от израелците.

Иран отрича да се стреми към ядрени оръжия, но след оттеглянето на САЩ наруши споразумението и разшири обогатяването на уран.

В своя реч на конференция Нафтали Бенет заяви, че Иран се намира в "най-напредналия стадий на ядрената си програма".

САЩ, Израел, ОАЕ и Бахрейн със съвместни военни учения в Червено море в послание към Иран

САЩ, Израел, ОАЕ и Бахрейн със съвместни военни учения в Червено море в послание към Иран

Учението представлява първото публично военно сътрудничество между Израел и Бахрейн

Макар че правителството му преди е заявявало, че би било отворено за ново ядрено споразумение с по-строги ограничения за Техеран, сега Бенет потвърди готовността на Израел да предприеме действия срещу своя заклет враг.

"Изправени сме пред сложни времена. Възможно е да имаме спорове дори с най-добрите ни приятели. Във всеки случай, дори и да има връщане към сделка, Израел няма да е страна по нея и няма да има задължения по нея", каза премиерът.

Иран кани МААЕ за ядрени преговори

Иран кани МААЕ за ядрени преговори

Ръководителят на МААЕ коментира, че с Техеран имат дълъг списък за обсъждане