Военноморските сили на Израел, САЩ, ОАЕ и Бахрейн започнаха съвместно учение в Червено море тази седмица, съобщиха американските военни, в очевидна заплаха за техния общ противник Иран, информира Times of Israel.

Учението се провежда малко повече от година, след като Израел нормализира отношенията си с ОАЕ и Бахрейн, ход, който се смята, че е предизвикан до голяма степен от споделените опасения на страните относно Иран и неговите регионални амбиции. Въпреки че Израел е провеждал учения заедно с ОАЕ в миналото, учението представлява първото публично военно сътрудничество между Израел и Бахрейн.

Иран предупреди ОАЕ и Бахрейн с "последици" от споразуменията с Израел

Иран предупреди ОАЕ и Бахрейн с "последици" от споразуменията с Израел

Израел "извършва повече престъпления в Палестина всеки ден"

Според Централното командване на американските военни петдневното учение ще се проведе в морето и ще включва "тактики за посещение, качване, претърсване и конфискуване". Учението ще се ръководи от 5-ти флот на ВМС на САЩ, който оперира в целия Близък изток.

"Вълнуващо е да видим как американските сили тренират с регионални партньори за подобряване на нашите колективни способности за морска сигурност", отбеляза в изявление вицеадмирал Брад Купър, командир на 5-и флот.

От февруари насам Иран и Израел бяха обвинени във въвличане в това, което анализатори нарекоха военноморска "война в сянка", в която плавателни съдове, свързани с всяка от страните, са били атакувани във водите около Персийския залив в размени тип "око за око, зъб за зъб".

Иран напада: Бахрейн е партньор на "престъпленията" на Израел

Иран напада: Бахрейн е партньор на "престъпленията" на Израел

След като Израел и Бахрейн обявиха нормализиране на отношенията