Формиран е израелско-руски координационен екип за предотвратяване на военен инцидент между двете страни в Сирия. В него ще участват заместник-началниците на въоръжените сили на Русия и Израел. Първата среща е насрочена за 5 октомври. Това заяви израелски военен, цитиран от Ройтерс.

Решението за такъв екип беше взето в понеделник, когато израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва.

Израел е притеснен от руската намеса в Сирия, където според американски официални представители и източници от региона Москва е разположила военнослужещи, хеликоптери, самолети и различни видове оръжия.

През последните 5 години израелски бойни самолети многократно навлизаха във въздушното пространство на Сирия и бомбардираха пратки с оръжия от Русия или Иран за съюзници на сирийския режим, предимно за „Хизбула".

Израелският представител каза пред Ройтерс, че разговорите с Москва ще бъдат насочени към въздушните операции в Сирия и „електромагнитна координация".

Тук източникът има предвид, че страните са постигнали съгласие да не прихващат взаимно радиокомуникациите си или да проследяват радарните системи, като в същото време разработват начини за идентифициране на силите на двете държави, за да се избегне сблъсък.

Израел и Русия също ще координират морските операции по сирийското средиземноморско крайбрежие, където Москва има голяма военноморска база, поясни представителят.

Няма коментар от руска страна.