Израел иска нов регионален блок с арабските си партньори. Това обяви във вторник премиерът на Израел Нафтали Бенет, цитиран от "Ройтерс".

Той направи изявлението по време на първото посещение в Бахрейн на израелец лидер откакто двете държави нормализираха връзките си през 2020 г.

САЩ, Израел, ОАЕ и Бахрейн със съвместни военни учения в Червено море в послание към Иран

САЩ, Израел, ОАЕ и Бахрейн със съвместни военни учения в Червено море в послание към Иран

Учението представлява първото публично военно сътрудничество между Израел и Бахрейн

По думите му, Израел се нуждае от такова обединение, за да се изправи срещу "врагове, които подклаждат хаос и терор".

"Опитваме се да формираме нова регионална архитектура на умерените държави, за да осигурим стабилност, икономически просперитет и да можем да се изправим срещу врагове, които подклаждат хаос и терор", каза Бенет.

Припомняме, че в края на януари, израелският президент Ицхак Херцог посети Обединените арабски емирства. Това бе първата визита на израелски президент в ОАЕ. Целта на посещението бе укрепване на отношенията между двете държави на фона на високото регионално напрежение и на опитите на световните сили да възобновят ядреното споразумение с Иран.

Израелският парламент одобри споразумението с Бахрейн

Израелският парламент одобри споразумението с Бахрейн

Сключено през септември

ОАЕ и Бахрейн, с посредничеството на САЩ, сключиха през 2020 г. в Белия дом споразумения с Израел за нормализиране на отношенията, които получиха наименованието "Авраамови споразумения".

Двете държави от региона на Залива и Израел споделят едни и същи опасения във връзка с Иран и съюзниците на ислямската република в региона.

Израелският премиер Нафтали Бенет посети ОАЕ през декември.