Human Rights Watch ще продължи да документира злоупотреби, въпреки експулсирането от израелското правителство на израелския и палестинския директор. Изгонването отразява засиленото посегателство на властите върху правата на човека. Директорът Омар Шакир ще напусне тази вечер, след като Върховният съд на Израел потвърди заповедта за депортиране на правителството, съобщава организацията.

Работата на организацията относно нарушенията на правата на човека, извършени от Израел, Палестинската администрация и Хамас ще продължи под ръководството на Шакир. Той ще е в друг офис в региона.

"Израел днес се присъединява към страни като Венецуела, Иран и Египет, но и той няма да успее да скрие своите нарушения на човешките права", заяви Кенет Рот, изпълнителен директор на Human Rights Watch, който ще придружава Шакир, докато напуска Израел.

Израел гони от страната представителя на Хюман райтс уоч

Израел гони от страната представителя на Хюман райтс уоч

Израел иска да заглуши критиката към извършваните от държавата нарушения

"Това решение показва защо международната общност трябва да рестартира своя подход към влошаващите се показатели за правата на човека в Израел. Правителство, което експулсира водещ следовател за правата на човека, вероятно няма да спре системното си потисничество на палестинците под окупация без много по-голям международен натиск."

През май 2018 г. Израел отне работната виза на Шакир, гражданин на САЩ, на основанието, че застъпничеството му нарушава закон от 2017 г., който забранява влизането на хора, които се застъпват за бойкот на Израел или неговите населени места на окупирания Западен бряг.

Нито Human Rights Watch, нито Шакир като неин представител никога не са призовавали за бойкот на Израел. Организацията призовава предприятия да спрат работа в незаконни селища като част от глобалното си задължение да избягват съучастие в злоупотреби с човешки права - точно както призовава бизнеса да спазва това задължение в много други страни. Окръжен съд през април, а след това и Върховният съд на Израел, установява, че тази позиция представлява основание за депортиране при задълбочено четене на закон от 2017 г.

Human Rights Watch обвини „Хамас“, че прилага мъчения

Human Rights Watch обвини „Хамас“, че прилага мъчения

Властите на Палестинската автономия и ислямистите задържат опозиционери…

Израелските власти се опитват да подкопаят работата на правозащитниците, включително да отказват достъп на редица други защитници на международните права, да злоупотребяват със защитниците на израелските права, да им налагат обременяващи изисквания за финансово отчитане и да нападат офиси и да арестуват защитниците на палестинските права. През октомври израелските власти попречиха на служител на Amnesty International да излезе от окупирания Западен бряг поради неразкрити "причини за сигурност".

Това е първият път, когато правителството използва закона от 2017 г., за да се опита да депортира някой, който е законно в Израел и за първи път нареди на служител на Human Rights Watch да напусне 30-годишната работа на организацията в страната.

"Днес Израел депортира Шакир, защото Human Rights Watch призовава бизнеса да избягва незаконни селища. Кой е следващият - някой, който призовава Международния наказателен съд да разгледа възможните престъпления в Израел и Палестина или правилно нарича Западния бряг "окупиран", а не "оспорван", коментира Рот.

Израел обвини "Хюман райтс уоч" в пропаганда

Израел обвини "Хюман райтс уоч" в пропаганда

Няма да допусне представители, тъй като работели за Палестина