Ръководството на Палестинската автономия на Западния бряг на река Йордан и радикалното ислямистко движение "Хамас" в ивицата "Газа" подлагат на мъчения свои противници, заявява правозащитната организация Human Rights Watch.

Експертите на организацията са документирали десетки случаи, при които са хора са арестувани заради това, че по мирен начин са отправяли критики. Става дума за изяви в социалните мрежи, публикации на независими журналисти, студентски протести, демонстрации, посочва в. "The Guardian". Вестникът отбелязва, че по-рано подобни практики са били установени в Израел по отношение на палестинците.

Правозащитниците алармират, че високопоставените длъжностни лица в Палестинската автономия не предприемат действия срещу дългогодишната практика за прилагане на мъчения. Според Human Rights Watch, това дава основания да се смята, че е налице механизъм за репресии.

Палестинците отхвърлят обвиненията. Според автономията, арестите се извършват по законен начин. Представител на "Хамас" на свой ред заяви, че "няма политика за прилагане на мъчения".

ООН обсъжда ракетните удари на Хамас

ООН обсъжда ракетните удари на Хамас

Израел нанесе въздушни удари