Израелските сили изпратиха танкове по-дълбоко в Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа и нанесоха удари в анклава, съобщава "Ройтерс".

Най-малко 34 палестинци са загинали в сраженията.

Жителите на Хан Юнис посочиха, че израелските танкове са направили изненадващо настъпление в центъра на града и армията е наредила евакуация на изток, принуждавайки много семейства да бягат за безопасност, а други бяха хванати в капан по домовете си.

Палестинските здравни власти съобщиха, че израелските удари в Хан Юнис са причинили смъртта на най-малко 11 души.

В град Деир ал-Балах в централната част на анклава, където убежище са намерили най-малко един милион души, израелски въздушен удар уби осем палестинци близо до училище, в което се помещават разселени семейства.

Израел атакува четири палестински града при антитерористичната операция на Западния бряг

Израел атакува четири палестински града при антитерористичната операция на Западния бряг

Това е първото такова нападение след Втората интифада

В Нусейрат, в централната част на ивицата Газа, журналистът Мохамед Абед-Рабо беше убит заедно със сестра си при израелска атака срещу дома им.

Управляваната от "Хамас" правителствена медийна служба в Газа посочи, че със смъртта на Абед-Рабо броят на палестински журналисти, убити от израелски огън от 7 октомври насам нараства до 172 души.

През последните дни Израел издаде няколко заповеди за евакуация в цяла Газа, най-много от началото на почти 11-месечната война. Това предизвика недоволство от страна на палестинците, ООН и служителите за оказване на помощ заради свиването на хуманитарните зони и липсата на на безопасни места.

Над 40 000 са жертвите от началото на войната в Газа

Над 40 000 са жертвите от началото на войната в Газа

По-голямата част от загиналтие са цивилни граждани

Израелската армия твърди, че е наредила евакуация в райони, където "Хамас" и други екстремисти са организирали атаки, включително ракетен изстрел срещу Израел.

"Хамас" и "Ислямски джихад" заявиха, че техни бойци са участвали в сблъсъци с израелските сили в различни райони на анклава, стреляйки с противотанкови ракети и минометен огън.

Над 40 500 палестинци загинаха във войната. Пренаселеният анклав е опустошен. Повечето от неговите 2,3 милиона души население бяха разселвани многократно и са изправени пред остър недостиг на храна и лекарства.