Властите в Израел определиха място на Голанските възвишения, където ще се създаде общност, носеща името на американския президент Доналд Тръмп, предаде "Спутник", цитирайки премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

По този начин Израел ще изрази благодарността си към Тръмп за признанието на Голанските възвишения като част от еврейската държава независимо от несъгласието на Сирия.

"Обещах, че ще създадем общност в чест на президента Тръмп; вече сме избрали място на Голанските възвишения, където ще се установи новата общност", заяви Нетаняху по време на парламентарно заседание.

Нетаняху: Решението на Тръмп за Голанските възвишения е историческо

Нетаняху: Решението на Тръмп за Голанските възвишения е историческо

САЩ признават за израелски

Припомняме, на 25 март Доналд Тръмп официално призна Голанските възвишения за израелска територия. По думи на израелския премиер Бенямин Нетаняху това е историческо решение.

От Русия излязоха с позицията, че подобни призиви могат значително да дестабилизират и бездруго напрегнатата обстановка в Близкия изток.

Турция също разкритикува позицията на Тръмп, заявявайки, че не може да допусне легитимирането на окупацията на Голанските възвишения.

Израел окупира Голанските възвишения през 1967 г., а през 1981 г. ги анексира. До момента обаче нито една държава не беше признала анекса.

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

"Израел никога не е имал по-добър приятел от вас"