Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени мъже в престрелка при опит за арест в град Калкилия, на Западния бряг. Това съобщава "Ройтерс", като цитира израелската полиция.

Двамата мъже са били бойци палестинската групировка "Ислямски джихад".

"У двамата терористи бяха открити пистолети. Един от неутрализираните терористи е планирал да извърши нападение в района", се казва в изявлението.

"Ислямският джихад" обаче не обяви веднага двамата мъже за членове.

Видеоклипове в социалните медии, които "Ройтерс" не можа да провери веднага, показват израелски сили, заобикалящи катастрофирала кола и един член на силите за сигурност, който вади тялото на мъж от превозното средство.

Палестинската официална информационна агенция WAFA твърди, че израелските сили са попречили на местните медици да стигнат до колата и след това са отнесли телата.

ООН алармира за влошаващата се ситуация с правата на човека в Западния бряг

ООН алармира за влошаващата се ситуация с правата на човека в Западния бряг

Върховният комисар по правата на човека нарече "неописуеми" страданията на палестинците в Газа

Палестинските здравни служители потвърдиха смъртта на двамата мъже.

Припомняме, че насилието на Западния бряг, което вече се увеличи преди войната в Газа, ескалира допълнително със засилени израелски военни нападения, насилие от заселници и палестински улични нападения.

Около 550 души, включително много бойци и някои цивилни минувачи, бяха убити от израелските сили на Западния бряг след избухването на войната в Газа на 7 октомври.

Израел укрепва селищата на Западния бряг след признаването на палестинска държава

Израел укрепва селищата на Западния бряг след признаването на палестинска държава

Бецалел Смотрич иска по едно ново селище за всяка държава, която признава държавата Палестина

Междувременно, израелските сили удариха Рафах и други райони в Ивицата Газа и влязоха в близък бой с бойци, водени от палестинската ислямистка групировка "Хамас", съобщиха местни жители и израелската армия.

Израелската армия заяви в петък, че нейните сили провеждат "прецизни, базирани на разузнаване" действия в района на Рафах, където войските са участвали в близък бой и са открили тунели, използвани от екстремисти. Той също така съобщава за действия на други места в анклава.

Повече от осем месеца след началото на войната в Газа напредъкът на Израел сега е съсредоточен върху двете последни области, които неговите сили все още не са щурмували: Рафах в южния край на Газа и района около Дейр ал-Балах в центъра.

Израел уби четирима палестинци на Западния бряг

Израел уби четирима палестинци на Западния бряг

Според израелските власти, органите на реда са били нападнати при опит за арест

"Целият град Рафах е зона на израелски военни операции", каза Ахмед Ал-Софи, кметът на Рафах. Градът преживява хуманитарна катастрофа и хората умират в палатките си заради израелските бомбардировки", добави той.

Софи каза, че в града няма функциониращо медицинско заведение и че останалите жители и разселените семейства не могат да задоволят минималните дневни нужди от храна и вода.

Палестинските данни и данните на ООН показват, че по-малко от 100 000 души може да са останали в най-западната част на града, който е приютявал повече от половината от 2,3-милионното население на Газа преди началото на израелското нападение в началото на май.

Израелски сили убиха трима палестинци при рейд на Западния бряг

Израелски сили убиха трима палестинци при рейд на Западния бряг

Израелската армия провежда редовни операции в Дженин

Наземната и въздушната кампания на Израел беше задействана, когато екстремисти, водени от "Хамас", нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и завладявайки повече от 250 заложници, според израелски данни.

Офанзивата остави Газа уби повече от 37 400 души, според палестинските здравни власти, и остави почти цялото население бездомно и лишено.