Израелските сили убиха четирима палестинци на Западния бряг в понеделник.

Това съобщава "Ройтерс", като цитира палестински служители.

Израелската гранична полиция твърди, че е открила огън по превозно средство, което се е опитало да ги прегази по време на арест за опит за нападение по-рано през деня.

Официалната палестинска информационна агенция WAFA съобщи, че израелските сили са открили огън по превозно средство близо до село извън град Рамала. То съобщи, че израелските сили по-късно са влезли в селото и осем души са били ранени по време на сблъсъци.

Израелски сили убиха трима палестинци при рейд на Западния бряг

Израелски сили убиха трима палестинци при рейд на Западния бряг

Израелската армия провежда редовни операции в Дженин

Насилието на Западния бряг, което се увеличи още преди войната в Газа, ескалира допълнително със засилени израелски военни нападения, насилие от заселници и палестински улични нападения.

Междувременно, палестинската групировка "Хамас" приветства в понеделник резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, подкрепяща предложението за прекратяване на огъня в Газа.

Групировката е готова да си сътрудничи с посредниците за прилагането на принципите на плана.

"Хамас" приветства това, което е включено в резолюцията на Съвета за сигурност, която потвърждава постоянното прекратяване на огъня в Газа, пълното изтегляне, размяната на затворници, реконструкцията, връщането на разселените в районите им на пребиваване, отхвърлянето на всяка демографска промяна или намаляване в района на Ивицата Газа и доставката на необходимата помощ на нашите хора в ивицата", се казва в изявление на въоръжената група.

Групировката е готова да участва в непреки преговори за прилагане на принципите, "които са в съответствие с исканията на нашия народ и съпротивата".

Съветът за сигурност на ООН гласува резолюцията на САЩ за Газа

Съветът за сигурност на ООН гласува резолюцията на САЩ за Газа

Очаква се да бъде приета

Съветът за сигурност на ООН прие в понеделник резолюция, изготвена от САЩ, подкрепяща предложението, очертано от президента Джо Байдън, за прекратяване на огъня в Газа.

Русия се въздържа от гласуването, докато останалите 14 членове на съвета гласуваха "за". САЩ финализираха текста си в неделя след шест дни преговори между членовете на съвета.

Приемането на документа бе очаквано.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън прави близкоизточна обиколка в опит да търси подкрепа за предложения от президента Джо Байдън план за примирие.