Израелските граждански самолети ще бъдат оборудване с системи за противоракетна отбрана.

Това ще стане в рамките на следващите няколко седмици, пише MIGnews.

Системите за защита, които ще бъдат монтирани, ще се състоят от примамка - топлинен източник, която ще притегля ракетите и ще ги отклонява от самолета.

На този принцип е изградена и системата на противоракетна отбрана на военните самолети.

Проблемът за защита на гражданските самолети бе обсъждан в продължение на години и бе решен в последните няколко дни, след като се появиха сериозни опасения, че „Хизбула" може да атакува израелския въздушен транспорт като отмъщение убийството на един от лидерите на организацията - Имад Мугние.

Още преди три години намерението на израелските служби за сигурност да оборудват гражданските самолети с ПРО бе изказано, но до този момент те не бе приложено. Основен проблем се яви финансирането на тази все пак скъпо струваща техническа операция.

Проблемът бе разрешен преди няколко дни, когато ръководителят на канцеларията на министър-председателят подписа указ за финансирането на ПРО-системата заедно с финансирането на нова оптическа система, която се базира не на заряди, а на топлинен лъч. Планирано е оптическата система да влезе в действие след 2 години.

Предстоят обаче и други проблеми, тъй като има възможност редица страни, включително и САЩ, да не разрешат навлизането във тяхното въздушно пространство на самолети, оборудвани с противоракетни заряди.