Израелски сили са арестували мъж от Източен Йерусалим, заподозрян, че е планирал да убие израелския премиер Бенямин Нетаняху и кмета на Йерусалим Нир Баркат по-рано тази година, по нареждане на терористична групировка, чието седалище е в Сирия. Това разкри израелската служба за вътрешна сигурност "Шин Бет", съобщават израелските медии.

Основният заподозрян, 30-годишният арабски израелец Мохамед Джамал Рашдех, е бил арестуван на 24 април. Още двама заподозрени са били арестувани през следващите седмици, уточниха от "Шин Бет", като са отказали да обявят самоличността на двамата заподозрени.

Обвиненията срещу тримата са били повдигнати на 27 май, но случаят е бил пазен в тайна досега.

"Работейки по заповедите на терористи в чужбина, Мохамед е планирал да извърши редица сериозни терористични атаки срещу различни цели", посочват от израелската служба за сигурност.

Целите включват Нетаняху и Баркат, както и сгради, принадлежащи на американското консулство в Йерусалим (което по-късно беше превърнато в посолство) и делегация на канадски служители по сигурността, които са били в Йерусалим, за да обучават силите за сигурност на Палестинската автономия в Западния бряг.

Говорител на "Шин Бет" заяви, че Рашдех е получил заповедите си от членове на Народния фронт за освобождение на Палестина - генерално командване, базирана в Сирия терористична групировка, която се сражава със силите на сирийския диктатор Башар Асад.

За извършването на нападенията, Рашдех и неговите съучастници са планирали да вкарат от Йордания още един терорист.

Според Шин Бет Рашдех вече е започнал да събира разузнавателни данни за своите цели.

"Арестът на заподозрените осуети сериозни терористични атаки, които от клетката е било поискано да извърши", отбелязват още от израелската служба.

Според Шин Бет Рашдех е живеел в бежанския лагер "Шуафат" в Източен Йерусалим и преди е бил арестуван за "терористична дейност".