Израелската армия е открила признаци, че "Хамас" държи заложници в мазето на детска болница в Газа, съобщава "Ройтерс".

Вчера тя разпространи видео и снимки, показващи нещо, което твърди, че са оръжия, съхранявани от палестинската групировка в мазето на лечебното заведение. Освен това твърди, че по всичко личи, че там са държани и заложници.

Говорителят на Израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари заяви, че армията е открила команден център с арсенал от оръжия, включително гранати, жилетки с експлозиви и други взривни устройства, съхранявани от бойци на "Хамас" в мазето на болница "Ар-Рантиси" - педиатрична болница, специализирана в лечението на онкоболни пациенти.

"Освен това открихме признаци, че от "Хамас" са държали заложници тук", подчерта той. "В момента това е в процес на разследване. Но разузнаването ни го потвърждава".

Израел обвинява Хамас за липсата на гориво в болницата ал-Шифа

Израел обвинява Хамас за липсата на гориво в болницата ал-Шифа

Досега израелската армия са предоставили 300 литра гориво, но ал-Шифа казва, че болницата се нуждае от 500 литра на час

Хагари показа кадри от рудиментарни жилищни помещения, включително малка кухня, както и тунелна шахта, която по негови думи води до къщата на висш военноморски командир на "Хамас".

"Хамас" е взел цялата тази зона под свой контрол и води войната си срещу израелците от тази болница", категоричен бе той.

Израелската армия е открила и мотоциклет със следи от огнестрелно оръжие, за който се смята, че е бил използван за отвеждане на заложници в Газа след изненадващото нападение на 7 октомври, когато въоръжени бойци на "Хамас" нахлуха в Южен Израел, убиха около 1200 души и плениха други 240.

Втората по големина болница в Газа спря работа
Обновена

Втората по големина болница в Газа спря работа

Израел твърди, че атакува "Хамас" и се стреми да намали щетите за цивилните

В отговор Израел предприе интензивна бомбардировка на ивицата Газа и сухопътна операция, при която израелските войски навлязоха дълбоко в анклава. По данни на палестинските здравни власти над 11 000 души са били убити в Газа.

Вчера израелски танкове бяха разположени пред входа на болницата "Ал-Шифа" - основната болница в Газа, където стотици пациенти все още чакат да бъдат евакуирани.

Израел обвини "Хамас", че използва болници и друга гражданска инфраструктура за укриване на командните си центрове и оръжейни позиции, както и че използва цивилни и болнични пациенти като живи щитове.

На свой ред "Хамас" и болничните власти в Газа отрекоха здравните заведения да са използвани с такива цели.