Преди очакваната военна операция израелската армия започна да евакуира град Рафах в южната част на ивицата Газа.

Военните призоваха жителите в източната част на града на границата с Египет да се преместят в лагера Ал-Маваси на Средиземно море, който се намира на няколко километра на север.

Във връзка с евакуацията на цивилни граждани от Рафах израелската армия говори за "ограничена операция".

Индиректните преговори между Израел и ислямистката терористична организация Хамас в Кайро в предишните два дни не доведоха до никакви резултати.

От месеци съюзниците на Израел предупреждават за евентуална офанзива в Рафах, тъй като там има стотици хиляди палестински бежанци от северната част на анклава, които първо се евакуираха там при началото на сухопътната операция на израелските сили. От месеци те живеят при все по-несигурни условия в много ограничено пространство. В подготовката за нападение Израел се е снабдил с десетки хиляди палатки за настаняване на цивилни извън Рафах.

Хамас са решени да постигнат споразумение, "но не на всяка цена"

Хамас са решени да постигнат споразумение, "но не на всяка цена"

Израелските сили продължават атаката над райони в палестинския анклав, докато текат преговорите в Кайро

Израел иска да използва военната операция в Рафах, за да разбие останалите батальони на "Хамас". Смята се, че в града на границата с Египет се държат и някои от над стоте заложници, които все още се намират в ръцете на "Хамас".

Израел счита, че операцията е неизбежна, тъй като само тя гарантира унищожаването на бойния капацитет на Хамас. В противен случай групировката може да възстанови силата си след края на войната.

Бенямин Нетаняху: Прекратяването на войната в Газа сега ще запази "Хамас" на власт

Бенямин Нетаняху: Прекратяването на войната в Газа сега ще запази "Хамас" на власт

Израел е готов да спре моментно боевете в Газа, за да осигури освобождаването на заложниците

И докато течаха преговорите в Крайна не спря военното противопоставяне в Газа. Най-малко седем души бяха ранени, след като Хамас изстреля десет ракети към района на граничния пункт "Керем Шалом" на границата между Израел и Газа в неделя следобед. Хамас пое отговорност за ракетния обстрел, като каза, че техните бригади "Ал-Касам" са атакували района на Керем Шалом със 114 мм ракети с малък обсег на действие. Малко след атаката израелската армия затвори пункта, намиращ се в района, спирайки влизането на камиони с хуманитарна помощ, а по-късно и с въздушен удар порази къщата, където е била разположена пусковата установка, от която са били изстреляни ракетите на Хамас.

Преди седмица израелските въздушни сили нанесоха удари срещу три къщи в град Рафах.