Израелските сили навлязоха през нощта в административната столица на палестинците Рамала в окупирания Западен бряг, убивайки 16-годишен младеж в бежански лагер по време на най-голямата им атака в града от години насам. Това съобщиха палестински източници на "Ройтерс" в понеделник.

Свидетели в Рамала казаха, че израелските сили са вкарали десетки военни превозни средства в града, който е седалището на палестинската власт, ръководена от президента Махмуд Абас.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че израелските сили са застреляли и убили 16-годишния Мустафа Абу Шалбак, докато нахлували в бежанския лагер Амари.

Палестинската информационна агенция WAFA каза, че конфронтация е избухнала, когато израелските сили са нахлули в лагера, "по време на което са били изстреляни бойни куршуми срещу палестински младежи", ранявайки Абу Шалбак във врата и гърдите.

Израелската армия не отговори на искане за коментар.

Насилието нарасна в целия Западен бряг паралелно с войната в Газа, като най-малко 400 палестинци бяха убити в сблъсъци с израелски войници и заселници. Израел редовно напада палестински райони в територията, която окупира през 1967 г.

WAFA съобщи също, че израелските сили са нахлули в град Наблус на Западния бряг и са взривили дома на мъж, обвинен преди това от Израел в извършване на атака, при която британско-израелска майка и двете й дъщери бяха убити през април на Западния бряг.

Мъжът, Моаз ал-Масри, беше убит от израелските сили в Наблус миналия май.

Израелските сили задържаха най-малко 55 палестинци при акции на Западния бряг през нощта, съобщи организация на палестинските затворници.

Израел си присвои още земя в окупирания Западен бряг

Израел си присвои още земя в окупирания Западен бряг

Теренът граничи с голямо еврейско селище