Израел ще обяви търг следващия месец за създаване на първия суперкомпютър в страната. Това обяви главният изпълнителен директор на подкрепяния от държавата Израелски орган за иновации Дрор Бин, цитиран от "Ройтерс".

Целта е да се гарантира, че страната ще остане глобален лидер в технологиите за изкуствен интелект.

Бин посочи, че макар изкуственият интелект да е приятел на технологичния сектор на Израел, той може да се превърне във враг, ако не се предприемат действия, тъй като е бързо развиваща се технология.

Той отбеляза, че правителството предвижда бюджет от 250 милиона долара за национална програма за ИИ, обхващаща правителство, индустрия и академични среди - 60% от които ще бъдат изпълнени през 2024 г. и завършени през 2027 г., вероятно с по-голямо финансиране.

Израел използва изкуствен интелект, за да подбира цели в Газа

Израел използва изкуствен интелект, за да подбира цели в Газа

Според един източник, човешкият персонал обикновено посвещава само около 20 секунди на всяка цел

Технологиите представляват 20% от икономическата продукция на Израел и страната е смятана за един от най-големите технологични центрове в света.

Бин отбеляза, че от 9000 стартиращи компании в Израел над 2200 използват ИИ и Израел - със 73 - има третата най-генеративна фирма за ИИ в света.

"Нашата цел е да се уверим и да гарантираме, че Израел ще запази своето лидерство, класиране и позиция в надпреварата за ИИ в света", з аявитой.

Бин изтъкна, че суперкомпютър за обучение на големи модели с изкуствен интелект е от решаващо значение в това отношение.

По негови думи суперкомпютърът ще бъде достъпен за изследователи и компании на по-ниска от пазарната цена.

Европейската комисия създава Служба за изкуствен интелект

Европейската комисия създава Служба за изкуствен интелект

Тя ще следи прилагането на Закона за ИИ, безопасността, роботиката и иновациите