Новото правителство на Израел значително е увеличило броя на ударите по ирански цели, откакто встъпи в длъжност в края на миналата година. Това заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант, цитиран от "Асошиейтед прес".

Той не посочи точен брой въздушни удари, но изявлението му, направено по време на конференция по сигурността, бе един от редките публични коментари относно израелската военна дейност в Сирия.

"Откакто встъпих в длъжност, броят на израелските удари срещу иранците в Сирия се удвои", изтъкна Галант.

"Като част от тази кампания работим методично, за да поразим способностите на иранското разузнаване в Сирия. Тези удари затрудняват значително опитите на Революционната гвардия да установи плацдарм на няколко километра от израелската граница", допълни министърът.

Иран обвини Запада и Израел в опит да предизвикат гражданска война в страната

Иран обвини Запада и Израел в опит да предизвикат гражданска война в страната

Правели се планове за унищожение и разпад на ислямската република

Галант обвини Иран, че е превърнал граждански кораби във военни такива и ги е въоръжил с оръжия като дронове и ракети, както и с възможности за събиране на разузнавателна информация. По негови думи Иран се надява да разположи тези кораби на големи разстояния от територията си.

"Иран цели да разшири обхвата си до Индийския океан, Червено море и дори до бреговете на Средиземно море. Това е структуриран план, целящ да застраши търговските пътища и летателните коридори - както военни, така и граждански - и да създаде постоянна заплаха в мореплаването", предупреди той.

Йерусалим счита Иран за най-големия си враг заради призивите на Техеран за унищожаване на Израел и подкрепата му за антиизраелски въоръжени групировки в региона. Освен това той обвинява Иран в опит да разработи атомна бомба - обвинение, което ислямската република отрича.

Израелски официални лица съобщиха, че са нанесли стотици въздушни удари по ирански цели в съседна Сирия, където Иран изпрати съветници и свои сили в подкрепа на президента Башар Асад по време на 12-годишната гражданска война. През годините обаче Израел е разкривал малко подробности и почти никога не коментира конкретни операции.

Израел удари цели в Сирия

Израел удари цели в Сирия

Отговор на ракетно нападение