Всяка потенциална сделка на САЩ с Катар за придобиване на военни самолети F-35 ще бъде отхвърлена от Израел. Това обяви министърът на разузнаването на еврейската държава Ели Коен, цитиран от "Ройтерс".

За сделката, която все още трябва да бъде потвърдена от Вашингтон или Доха, беше съобщено по-рано тази седмица от "Ройтерс", които цитираха три информирани източници, близки до сделката, които са казали, че Катар е изпратил официално искане до САЩ за закупуване на F-35.

САЩ виждат в Катар съюзник извън НАТО

САЩ виждат в Катар съюзник извън НАТО

Дава предимства в отбранителната индустрия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в средата на септември - точно след като Израел и ОАЕ подписаха знаковото споразумение за нормализация - че не изключва продажбата на F-35 на Абу Даби и други страни в региона. В отговор на коментара израелският премиер заяви, че ще се противопостави на оръжейната сделка.

Според слуховете Катар води преговори за нормализиране на отношенията с Израел след неотдавнашното нормализиране на отношенията между еврейската държава и ОАЕ и Бахрейн.

Израел пречи на ОАЕ да се сдобие с Ф-35 въпреки затоплянето

Израел пречи на ОАЕ да се сдобие с Ф-35 въпреки затоплянето

Това предупреди израелският премиер Бенямин Нетаняху

Анонимен източник заяви пред "Спутник" в края на септември, че преговорите с посредничеството на САЩ между двете страни са в процес на подготовка. Независимо от това, Доха гласно се противопостави на споразумението между Израел и ОАЕ.

Монархията също така има обтегнати дипломатически отношения с някои от съседите си. През 2017 г. Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха отношенията си с Катар, обвинявайки го в подкрепа на ислямисткото движение "Мюсюлманско братство", което се разглежда като терористична организация от много страни в региона.

Мир между Израел, ОАЕ и Бахрейн

Мир между Израел, ОАЕ и Бахрейн

Тел Авив обеща промени в политиката си за Западния бряг