Израел заяви, че ще ореже 6 милиона долара финансиране за ООН през 2017 г. в знак на протест срещу резолюцията на Съвета за сигурност, която настоява за спиране на израелската заселническа дейност. Става дума за кампанията в територии, които палестинците искат за своя независима държава. Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Конгресът на САЩ осъди Обама и ООН за антиизраелската резолюция

Конгресът на САЩ осъди Обама и ООН за антиизраелската резолюция

Според конгресмените действията на световната организация

САЩ се въздържаха при гласуването на 23 декември, позволявайки резолюцията да бъде приета с 14 гласа "за" в 15-членния Съвет за сигурност.

Израел и новоизбраният американски президент Доналд Тръмп тогава призоваха Вашингтон да наложи вето на документа, но гласуването мина при друг режим от страна на американците.

От мисията на Израел към ООН казаха, че орязването на финансирането се отнася за "антиизраелски" органи на световната организация. Според израелците, сред тях са Комитетът за упражняване на неотменимите права на палестинския народ и Отделът за палестинските права.

Тръмп зове Израел да "остане силен"

Тръмп зове Израел да "остане силен"

Докато встъпи в длъжност

"Не е разумно Израел да финансира органи, които действат срещу нас в ООН", каза израелският постоянен представител в Обединените нации Дани Данон.

Според него ООН трябва да сложи край на абсурдната реалност, при която "подкрепя органи, чиято единствена цел е да разпространяват подстрекателство и антиизраелска пропаганда". 

Нетаняху бесен на Кери, речта му била срещу Израел

Нетаняху бесен на Кери, речта му била срещу Израел

Кери не споменал корена на конфликта

Според представителите на израелската мисия, ще има и още инициативи, насочени към спиране на антиизраелските дейности в ООН, след като Тръмп встъпи в длъжност на 20 януари.