Израел успешно е тествал отбранителната система „Прашката на Давид", още позната като „Магическата пръчка", съобщават местни медии, цитирани от РИА Новости.

През последните дни системата е прихванала ракети със среден обсег на действие, като това са първите изпитания от такова естество, информира Haaretz.

Системата „Прашката на Давид" и по-точно ракетата-прихващач е усъвършенствано оръжие с възможност за по-голям обхват на действие благодарение на двигателя си, който може да се изключва няколко пъти по време на полета.

В изпитанието не бе включенa бойна глава. Това се очаква да се направи в бъдеще.

Изпитанието дава възможност на Израел да притежава активен противоракетен щит за защита на страната от ислямската групировка „Хизбула".

Противоракетната система е разработвана от израелската военната компания „Rafael" и американската "Raytheon". Тя ще запълни празнотата между „Железния купол" и военната програма за балистични ракети с далечен обсег „Стрела 2".

Системата ще бъде готова за действие през 2014 година и ще може да защитава страната от ракети с обсег 70 километра и 300 км.

Според „Джерусалим пост", позовавайки се на военното министерство на Израел", има около 200 000 ракети, насочени по посока на Иран, Сирия, „Хизбула" и „Хамас".