Новият началник на израелският генерален щаб повдигна перспективата за "действие" срещу Иран във вторник, въпреки че съветникът по националната сигурност на премиера Бенямин Нетаняху омаловажи непосредствената заплаха, породена от ново подземно ядрено съоръжение в Иран, предаде Ройтерс.

"Иран е напреднал в обогатяването на уран повече от всякога... Има негативни развития на хоризонта, които биха могли да доведат до (военни) действия", каза в реч генерал-лейтенант Херци Халеви, новият началник на въоръжените сили на Израел.

Той не уточни какви биха могли да бъдат тези събития, нито какви действия могат да бъдат предприети и от кого.

"Ние имаме способности и други също имат способности", каза Халеви на конференцията в Херцлия, международен форум за сигурност, в очевиден намек за основния съюзник на Израел - САЩ.

Експертите са разделени относно това дали израелската армия е в състояние да нанесе трайни щети на иранските ядрени съоръжения, които са отдалечени, разпръснати и защитени. Иран отрича да се опитва да създаде ядрена бомба и обеща опустошително отмъщение за всяка атака.

Израел се похвали с двойно повече удари по ирански цели в Сирия

Израел се похвали с двойно повече удари по ирански цели в Сирия

След встъпването в длъжност на новото правителство

Има спекулации, че Израел може да използва страни по границите на Иран като плацдарм за удари. Една такава страна, Азербайджан, отхвърли тази идея въпреки силните си връзки с Израел.

"Ние се въздържаме от намеса в спорове или проблеми (на други страни), включително като разрешаваме или предоставяме за използване нашата територия за някои операции или авантюри", каза заместник-министърът на външните работи на Азербайджан Фариз Рзаев на конференцията.

Асошиейтед прес съобщи в понеделник, че Иран изгражда нов подземен обект в планините Загрос, за да замени открит център за производство на уранови центрофуги в Натанц, който беше засегнат от експлозия и пожар през юли 2020 г.

"Това, разбира се, ограничава капацитета за извършване на атака по отношение на надземни съоръжения, което разбира се е по-лесно. Но това, което може да се каже по този въпрос е, че няма място, което да не може да бъде достигнато", каза израелският съветник по националната сигурност Цачи Ханегби.

След инцидента от 2020 г. Иран обяви през 2021 г., че работи за преместването на някои от своите производствени халета за центрофуги в "сърцето на планината близо до Натанц", район, където ирански инженери отдавна извършват изкопни работи.

Във всеки случай, добави Ханегби, "това (подземно съоръжение близо до Натанц) е на години от завършването му".

Иран отново има свой посланик в Саудитска Арабия

Иран отново има свой посланик в Саудитска Арабия

След 7-годишна пауза