Израелски войски разположени на границата с Ливан са стреляли с обсадно оръжие в средновековен стил, известно като требушет, по време на неотдавнашни битки срещу бойци на Хизбула, потвърди израелски военен служител пред NBC News.

Видеозапис на оръжие, хвърлящо огнено кълбо, се появи в четвъртък, предизвиквайки еднаква степен на объркване и забавление в Израел, въпреки че израелските войски и Хизбула бяха вкарани в едни от най-интензивните битки на войната.

Шестсекундното видео показва как израелските войски гледат как Требушет - оръжие, което до голяма степен е изчезнало от бойното поле през 15-ти век - изстрелва пламтящ снаряд над крепостна стена. Един войник се вижда да държи пожарогасител в случай, че нещо се обърка.

Израелски военен служител, говорещ при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да говори публично, каза, че оръжието не е част от стандартния арсенал на израелската армия и се смята, че е създадено от войници от резерва, разположени на границата.

Служителят каза, че докато оръжието не е било одобрено от военното ръководство, войските са изпълнявали законна военна задача да изгорят гъсти храсти по границата, където понякога се крият бойци на Хизбула.

Оръжието няма да бъде използвано отново, добави служителят. Израелските отбранителни сили не отговориха на искане за официален коментар.

Хизбула е изстреляла повече от 200 ракети срещу Израел от сряда, в това, което изглежда е най-голямата бомбардировка от подкрепяната от Иран бунтовна групировка, откакто избухнаха трансграничните боеве на 8 октомври. Хизбула каза, че стрелбата е в отговор на израелски удар, при който във вторник беше убит един от неговите висши командири.

Нискотехнологичното обсадно оръжие беше използвано, докато небето отгоре беше изпълнено с някои от най-модерните технологии на воюващите страни. Израелските бойни самолети прелитат границата в една посока, докато все по-усъвършенстваните експлозивни дронове на Хизбула летят в другата.

Хизбула атакува девет израелски военни обекта

Хизбула атакува девет израелски военни обекта

Израел отговори с атака по ливанския град Тир