Израелската армия обяви, че в момента действа "в сърцето" на три района и селища: бежанския лагер Джабалия и района на Газа Шеджая на север и Хан Юнис на юг, пише "Би Би Си".

Ако израелците наистина са влезли в центъра на Хан Юнис, това означава, че са постигнали сериозен напредък през последните часове след интензивни атаки срещу цели в града.

В първата фаза на наземната операция Израел нареди на жителите на Газа и цялата северна Ивица Газа да се евакуират от боевете на юг от Ивицата. Сега боевете се водят на юг, в онези места, където, както казват израелците, са се установили бойци на Хамас.

"Днес е най-натовареният ден от началото на сухопътната операция, както по отношение на броя на битките и убитите терористи, така и по отношение на използването на огнева мощ на земята и от въздуха", се казва в изявление на IDF.

Говорител на ООН каза, че от израелската армия призовават местните жители да се изтеглят на юг към границата с Египет.

"Армията казва на хората да напуснат източната част Хан Юнис и информира жителите на центъра на града, че районът вече е опасна бойна зона", Томас Уайт, директор на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA), написа онлайн X.

"Те казват на хората да се преместят в Рафах за помощ - но ние не можем да подкрепим сто хиляди нови вътрешно разселени лица, пише Уайт.

Израелската армия разпръсква от въздуха листовки над населени места в ивицата Газа  с информация за опасни зони и призив към цивилните да ги напуснат.

Израел би обмислил ново прекратяване на огъня в замяна на още заложници

Израел би обмислил ново прекратяване на огъня в замяна на още заложници

Хамас все още държи 20 жени, две момчета и 115 мъже, съобщи Израел