Крайно десният министър на сигурността на Израел Итамар Бен-Гвир призова еврейските заселници да се върнат в Газа на препълнено събрание в неделя, предизвиквайки осъждане от страна на палестинците, които казаха, че думите му се равняват на призив за принудителното им депортиране, предава "Ройтерс".

Изявлението на Бен-Гвир се сблъска с официалната позиция на правителството, повторена от премиера Бенямин Нетаняху, че Израел не възнамерява да върне постоянно присъствие в Газа, след като войната с "Хамас" приключи.

Палестинските власти бързо заявиха, че подобни призиви подбуждат към принудително разселване на палестинци и заплашват сигурността и стабилността на региона.

Коментарите също бяха осъдени в понеделник както от "Хамас", така и от израелски опозиционни фигури.

Бен-Гвир, който ръководи една от малките националистически партии в дясната коалиция на Нетаняху, каза на конференция, че завръщането на еврейските заселници и военните е единственият начин да се гарантира, че няма да се повтори опустошителната атака срещу Израел от бойци на "Хамас" на 7 октомври.

"Крещяхме и предупреждавахме", каза Бен-Гвир на събитието, организирано от групи заселници, на което присъстваха стотици хора и до дузина правителствени министри, според израелската телевизия Канал 12. "Ако не искаме още един 7 октомври, трябва да се върнем у дома и да контролираме земята."

Той каза, че има нужда от "насърчаване на емиграцията" на жителите на Газа.

Израел, който изтегли своите военни и заселници от Газа през 2005 г. след 38-годишна окупация, започна ожесточени въздушни удари и сухопътно нахлуване в анклава като отмъщение след атаката на "Хамас".

Срещата в неделя подчерта високото напрежение около въпроса за еврейските селища, който е в основата на конфликта между Израел и палестинците от десетилетия.

Присъстващите скандираха своята подкрепа за възстановяването на еврейските селища в Газа и северната част на окупирания Западен бряг.

Финансовият министър Бецалел Смотрич, друг крайно десен член на коалицията на Нетаняху, каза, че много от децата, които са били евакуирани от селища в Газа, са се върнали като войници, за да се бият във войната с "Хамас". Той каза, че се противопоставя на решението на правителството да евакуира еврейските селища от Газа в миналото.

"Знаехме какво ще донесе това и се опитахме да го предотвратим", каза Смотрич в реч. "Без селища няма сигурност.

Израел заяви, че целта му е да унищожи "Хамас" и да върне повече от 130 заложници, които все още се държат в Газа, но казва, че не възнамерява да поддържа постоянно присъствие в анклава, въпреки че иска контрол на сигурността, след като войната приключи.

Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, обяснен

Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, обяснен

Израел се основава на исторически, религиозни и политически аргументи за законността на селищата

Съединените щати, най-близкият съюзник на Израел, заявиха, че Газа трябва да продължи да се управлява от палестинци след войната и че трябва да има сериозни стъпки към създаването на палестинска държава.

Газа, Западният бряг и Източен Йерусалим, които палестинците искат като столица на бъдеща независима държава, бяха превзети от Израел във войната в Близкия изток през 1967 г. Повечето държави смятат еврейските селища, построени там, за незаконни.

Израел оспорва това, позовавайки се на историческите и библейски връзки на еврейския народ със земята.

Бени Ганц, центристки член на военния кабинет, каза в понеделник присъствието на членове на правителството и коалицията е навредило на позицията на Израел в чужбина и ще компрометира усилията за освобождаване на заложници.

Председателят на опозицията и бивш израелски премиер Яир Лапид нарече конференцията заблуда и опасна в телевизионно изявление в Кнесета.

Палестинското външно министерство осъди събитието от неделя, което последва изслушванията в Международния съд на южноафриканските обвинения - отречени от Израел - че публични изявления за Газа от някои десни израелски служители представляват геноцид.

"Хамас" заяви, че срещата е "разкрила намеренията за прилагане на престъпленията на разселване и етническо прочистване срещу нашия палестински народ".

NYT: Ето как Израел въоръжи "Хамас"

NYT: Ето как Израел въоръжи "Хамас"

Неизбухналите боеприпаси са основният източник на експлозиви за радикалното движение от Газа