Израелски военни и служители на разузнаването стигнаха до заключението, че значителен брой оръжия, използвани от "Хамас" при нападенията на 7 октомври и по време на войната в Газа, са дошли от малко вероятен източник - самата израелска армия. Това разкрива в свое разследване в. "Ню Йорк таймс" (NYT).

От години анализаторите посочват подземни контрабандни пътища, за да обяснят как "Хамас" остава толкова добре въоръжена въпреки израелската военна блокада на ивицата Газа. Според експерти по оръжия и служители на израелското и западното разузнаване обаче последните данни показват до каква степен "Хамас" е успял да създаде много от своите ракети и противотанкови оръжия от хилядите боеприпаси, които не са успели да се взривят, след като Израел ги е изстрелял срещу Газа. "Хамас" също така въоръжава бойците си с оръжия, откраднати от израелски военни бази.

Разузнавателните данни, събрани по време на месеците на сражения, разкриват, че както израелските власти не са преценили правилно намеренията на Хамас преди 7 октомври, така са подценили и способността му да се сдобие с оръжие.

Това, което е ясно сега, е, че същите оръжия, които израелските сили са използвали за налагане на блокада на Газа през последните 17 години, сега се използват срещу тях. Израелските и американските военни експлозиви позволиха на "Хамас" да обстрелва Израел с ракети и за първи път да проникне в израелски градове от Газа.

"Неизбухналите боеприпаси са основният източник на експлозиви за "Хамас". Това потвърди Майкъл Кардаш, бивш заместник-началник на отдела за обезвреждане на бомби на израелската национална полиция и консултант на израелската полиция.

"Те разрязват израелски бомби, израелски артилерийски бомби и много от тях, разбира се, се използват и преработват за техните експлозиви и ракети."

Експертите по оръжия казват, че около 10 процента от боеприпасите обикновено не успяват да се взривят, но в случая с Израел цифрата може да е по-висока. Арсеналът на Израел включва ракети от виетнамската епоха, отдавна спрени от употреба от Съединените щати и други военни сили. Процентът на неуспешните изстрели при някои от тези ракети може да достигне 15 %, казва един от израелските разузнавачи. Той, както и други интервюирани за тази статия, говори при условие за анонимност, за да обсъжда въпроси, свързани с разузнаването.

И в двата случая годините на спорадични бомбардировки и неотдавнашните бомбардировки на Газа са затрупали района с хиляди тонове невзривени боеприпаси, които само чакат да бъдат използвани отново. Една 750-килограмова бомба, която не успява да се взриви, може да се превърне в стотици ракети или снаряди.

ООН разследва свои служители за участие в атаките на "Хамас" срещу Израел

ООН разследва свои служители за участие в атаките на "Хамас" срещу Израел

Договорът им е прекратен

"Хамас" не отговори на молбата за коментар. Израелските военни заявиха в изявление, че са се ангажирали да ликвидират "Хамас", но не отговориха на конкретни въпроси за оръжията на групировката.

Преди атаките през октомври израелските служители знаеха, че "Хамас" може да спаси някои оръжия, произведени в Израел, но обхватът им изненада както оръжейните експерти, така и дипломатите.

Израелските власти също така знаеха, че оръжейните им складове са уязвими за кражби. Във военен доклад от началото на миналата година се отбелязва, че хиляди патрони и стотици пистолети и гранати са били откраднати от слабо охранявани бази.

В доклада се посочва, че оттам някои от тях се отправят към Западния бряг, а други - към Газа през Синай. Но докладът се фокусира върху военната сигурност. Последствията бяха разгледани почти като второстепенна задача: "Ние подхранваме враговете си със собствените си оръжия", гласеше един ред от доклада, който беше видян от "Ню Йорк Таймс".

Последиците станаха ясни на 7 октомври. Часове след като "Хамас" наруши границата, четирима израелски войници откриха тялото на стрелец на "Хамас", който беше убит пред военната база "Реим". Върху гранатата на колана му се виждаше надпис на иврит, каза един от войниците, който разпозна, че това е израелска небронирана граната, последен модел. Други бойци на "Хамас" са превзели базата, а израелски военни служители твърдят, че някои оръжия са били плячкосани и върнати в Газа.

Израел обвини СЗО в сговор с "Хамас"

Израел обвини СЗО в сговор с "Хамас"

Шефът на световната здравна организация определи условията в Газа като "адски"

На няколко километра оттам членове на израелски екип от съдебни лекари събират една от 5000-те ракети, изстреляни от "Хамас" през този ден. При изследването на ракетата те откриват, че експлозивите с военно предназначение най-вероятно са произлезли от невзривена израелска ракета, изстреляна в Газа по време на предишна война, според израелски разузнавач.

Нападенията от 7 октомври показаха арсенала, който Хамас е сглобил. Той включваше ирански безпилотни самолети и севернокорейски ракетни установки - видове оръжия, за които е известно, че "Хамас" внася контрабандно в Газа през тунели. Иран остава основен източник на пари и оръжия за "Хамас".

Но други оръжия, като противотанкови експлозиви, бойни глави за РПГ, термобарични гранати и импровизирани устройства, са били преработени израелски оръжия, според видеозаписи от "Хамас" и останки, открити от Израел.

Ракетите и снарядите се нуждаят от огромни количества взривни материали, които според официални лица са най-трудният предмет за контрабанда в Газа.

Нетаняху решен да приключи с Хамас, въпреки че не му вярват

Нетаняху решен да приключи с Хамас, въпреки че не му вярват

Той отказва всякакви компромиси които не съответстват на пълното унищожение на групировката

Въпреки това на 7 октомври Хамас изстреля толкова много ракети и снаряди, че израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол" не можа да се справи с тях. Ракетите поразиха градове и военни бази, като дадоха прикритие на бойците, които нахлуха в Израел. Една от ракетите удари военна база, в която се смята, че се намира част от израелската ядрена ракетна програма.

Говорител на Израелските сили за отбрана (IDF) твърди, че някои от оръжията, използвани от групата при нападението на 7 октомври, са произведени в Иран или Северна Корея. Тогава той показа някои от оръжията на "Хамас", иззети в населени места в южната част на страната, включително мини, гранатомети (РПГ) и самоделни дронове, както и произведени в Иран минохвъргачки и севернокорейски РПГ, твърди ЦАХАЛ.

"Мисля, че 5-10 % от оръжията тук са произведени в Иран, 10 % са севернокорейски. Останалите са произведени в ивицата Газа", твърди говорител на израелската армия. Тогава Пхенян отрече, че севернокорейски оръжия са били използвани от "Хамас" при нападението срещу Израел.