Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в четвъртък, че страната му не се стреми да завладее, окупира или управлява Газа след войната срещу "Хамас", съобщава "Ройтерс". В същото време, той каза, че ще е необходима сила, за да влезе в палестинския анклава и спре групировки.

Коментарите на Нетаняху тази седмица, в които се предполага, че Израел ще бъде отговорен за сигурността в Газа за неопределено време, предизвикаха отпор от Съединените щати, основният съюзник на Израел.

Вашингтон заяви, че ще се противопостави на израелската следвоенна окупация на Газа и бомбардировки, с които Тел Авив иска да унищожи частите на "Хамас", след 7 октомври и атаката, която според Израел е убила 1400 души.

Израел твърди за унищожени 130 тунела на "Хамас"

Израел твърди за унищожени 130 тунела на "Хамас"

Операцията продължава

Израелската бомбардировка на Газа е убила повече от 10 800 палестинци, според здравни служители там. Разви се хуманитарна катастрофа, тъй като основните запаси се изчерпват и ранените хора претоварват крехката медицинска система.

Американски служители казват, че Палестинската администрация (ПА), която има ограничено самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг, трябва да се върне да управлява Газа след войната. "Хамас" завзе контрола над Газа от силите на ПА на президента Махмуд Абас през 2007 г.

Висши палестински служители, включително Абас, казват, че връщането на ПА в Газа трябва да бъде придружено от политическо решение, което да сложи край на израелската окупация на територия, завзета от войната в Близкия изток през 1967 г.

Израел: "Хамас" губи контрол над Газа

Израел: "Хамас" губи контрол над Газа

50 000 са напуснали Ивицата и това е доказателство, че групировката отстъпва

Нетаняху каза, че след войната "това, което трябва да видим, е Газа демилитаризирана, дерадикализирана и възстановена".

Палестинският премиер Мохамад Щайе заяви тази седмица, че ПА няма да се върне в Газа "на гърба на израелски танк".