Израелският министър на отбраната Йоав Галант, който е и високопоставен член на партията на премиера Бенямин Нетаняху "Ликуд", призова в събота за замразяване на плана за съдебна реформа, съобщи "Аарец".

Това е първият по-високопоставен политик от партията, който открито се обяви срещу противоречивото законодателство. Минути след като изнесе реч на живо, други двама депутати от "Ликуд" се присъединиха към неговия призив.

По-късно е станало ясно, че и министърът на земеделието Ави Дихтер, друг член на Ликуд, е казал лично на Нетаняху, че също подкрепя замразяването на законодателството.

Това значи, че Нетаняху може и да не разполага с мнозинство, за да прокара реформата си. 

"Събитията, случващи се в израелското общество, не остават извън армията. Чувствата на ярост, разочарование и страх достигнаха висоти, каквито не сме виждали досега, каза Галант в събота вечерта, докато стотици хиляди протестиращи продължават демонстрациите из Израел. Представих тази снимка на премиера Нетаняху. В този момент трябва да спрем процеса и да седнем да говорим, каза той. Сега го казвам със собствения си глас, публично: трябва да спрем законодателния процес и да позволим на народа на Израел да празнува заедно Пасхата и Деня на националната независимост на Израел и да скърбим заедно в нашия национален възпоменателен ден и официалния Холокост паметен ден."

Спорната съдебна реформа мина на първо четене в израелския парламент

Спорната съдебна реформа мина на първо четене в израелския парламент

Кнесетът придвижи и законопроект, който би затруднил отстраняването на премиера

Припомняме, че Нетаняху обяви в понеделник смекчаване на плана за цялостна реформа на съдебната система в очевиден опит да се успокоят продължилите повече от два месеца национални протести и на фона на опасенията, изразени от западните съюзници.

Съобщението последва призив към Нетаняху от президента на САЩ Джо Байдън да търси компромис и консенсус в конституционната криза. То обаче бе отхвърлено от лявоцентристката политическа опозиция и те обещаха засилване на протестите.

Вече разклатеният шекел падна с още 0,4% спрямо долара. Акциите на Тел Авив паднаха с 0,3%. Някои депутати от коалицията на Нетаняху определиха отстъплението като "капитулация".

Разполагайки с парламентарно мнозинство, Нетаняху изглеждаше готов да ратифицира пакета от реформи до ваканцията на Кнесета на 2 април. Но повечето от тях сега ще бъдат отложени, докато израелският парламент не се събере отново на 30 април.

Законодателството, което все още е предвидено за ратифициране през следващите две седмици, засяга израелския метод за подбор на съдии - въпрос в основата на спора, като критиците обвиняват Нетаняху, че се опитва да ограничи независимостта на съдилищата.

Премиерът-ветеран - съден по обвинения в корупция, които той отрича - настоява, че търси баланс между клоновете на властта. Управляващата коалиция, която включва ултраортодоксални еврейски и крайнодесни партии, твърди, че предложените реформи са необходими за коригиране на дисбаланса на властта между избраните представители и висшия съд на Израел.

Нетаняху предложи диалог за спорната съдебна реформа

Нетаняху предложи диалог за спорната съдебна реформа

Ден, след като парламентът я прие, на фона на продължаващи протести