Кампания за ваксиниране срещу детски паралич в Северна Газа беше отложена поради израелски бомбардировки, масово разселване и липса на достъп, съобщи Световната здравна организация, цитирана от "Ройтерс".

Тази последна фаза, която трябваше да започне в сряда, имаше за цел да ваксинира повече от 119 000 деца в палестинския анклав под обсада повече от година в отговор на атаките на групировка Хамас срещу Израел.

"Настоящите условия, включително продължаващите атаки срещу гражданска инфраструктура, продължават да застрашават безопасността и движението на хората в северната част на Газа, правейки невъзможно семействата да доведат безопасно децата си за ваксинация, и здравните работници да вършат работата си", се казва в изявление на агенцията на ООН , повтаряйки призива си за прекратяване на огъня.

Кампанията срещу полиомиелит започна на 1 септември, след като СЗО потвърди през август, че бебе е било частично парализирано от вируса на полиомиелит тип 2, първият подобен случай на територията от 25 години.

Забавянето на втора доза за децата може да застраши усилията за спиране на предаването на вируса. "Това също може да доведе до по-нататъшно разпространение на полиовируса в ивицата Газа и съседните страни, с риск повече деца да бъдат парализирани", каза агенцията.

Във вторник Агенцията на ООН за палестинските бежанци призова за временно примирие, за да позволи напускането на райони в Северна Газа, където според нея "хората просто чакат да умрат" след три седмици израелски атаки.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза във вторник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че Израел досега не е предприел достатъчно стъпки, за да достави повече хуманитарна помощ в Газа, и го помоли да работи за подобряване на ситуацията. Израелският отчет на срещата на споменава да са осбъждани хуманитарни въпроси.

Размерът на помощта която влиза в Газа, се срина до най-ниското си ниво за цялата година, според данни на ООН. Освен това ООН каза, че Израел е отричал и възпрепятствал десетки опити този месец да достави помощ, особено в северната част на Газа.

Общият брой на смъртните случаи в Газа наближава 43 000 според последните данни на здравното министерство, а по-голямата част от 2,3-милионното население е разселено, много в импровизирани убежища.

Газа поиска от света поне покрови за загиналите, докато Израел настъпва на север

Газа поиска от света поне покрови за загиналите, докато Израел настъпва на север

Израелските удари са причинили смъртта на 16 души в анклава