Израелските удари в Южен и Източен Ливан убиха най-малко петима души в петък, сред които и две деца. Това съобщава "Ройтерс", като цитира източници от сигурността и УНИЦЕФ.

В петък серия от израелски удари срещу крайбрежен град на север от обичайната зона на конфликта убиха член на "Хизбула", както и двама сирийски цивилни, казаха източници от сигурността. УНИЦЕФ Ливан отделно съобщи, че две деца са били убити при израелски удар в петък.

Отделен израелски удар срещу Мадждал Анджар, на източната граница на Ливан със Сирия, уби Шархабил ал Сайед, член на палестинската въоръжена групировка Хамас, който отговаряше за операциите на фракцията в източната долина Бекаа в Ливан, според два източника от сигурността. Ударът също уби друг палестински член на "Хамас", казаха източниците.

Израелската армия заяви, че нейните сили са ударили ракета-носител на "Хизбула" и военна инфраструктура в Южен Ливан и потвърдиха смъртта на Ал Сайед.

Израелски удар уби командир на "Хизбула" в Ливан

Израелски удар уби командир на "Хизбула" в Ливан

Убитият е отговарял за южния фронт на екстремистката групировка

Той каза, че сирените, предупреждаващи за наближаващи ракети и враждебни самолети, са звучали в няколко общности през целия петък и в един момент са идентифицирани 75 изстрелвания, преминаващи от Ливан към Израел. Той каза, че десетки изстрелвания са били прихванати и няма незабавни съобщения за смъртни случаи или щети.

Говорейки пред войници по време на оценка на ситуацията и обиколка на север, министърът на отбраната Йоав Галант каза, че докато Израел се надява на дипломатическо решение, той също така се готви за по-нататъшна ескалация.

"Трябва да сме подготвени и да имаме предвид, че всичко може да се случи, каза той. Искаме да изчерпим всяка възможност да го направим чрез споразумение, защото знаем, че има разходи за войната, които бихме предпочели да избегнем, но трябва да имате предвид, че това (ескалация) може да се случи."

Галант: Израел унищожи командването на Хизбула в Южен Ливан

Галант: Израел унищожи командването на Хизбула в Южен Ливан

Половината от командирите на "Хизбула" в Южен Ливан са елиминирани, а другата половина се крият и изоставят Южен Ливан

Припомняме, че Израел и ливанската въоръжена групировка "Хизбула" си разменят огън през южната граница на Ливан в продължение на седем месеца, успоредно с войната в Газа. Други ливански фракции, както и палестински групировки също са изстреляли ракети срещу Израел от Ливан.

Размяната на огън се засили през последните дни. "Хизбула" разположи нови видове ракети срещу Израел и извърши атака с дрон най-навътре в израелска територия от октомври насам.